Točili kot bi bil sodni dan

Ugotovitve inšpekcije: to je razlog, da je gorivo teklo, čeprav je pisalo, da ga ni

G.G.
23. 6. 2022, 15.02
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 15.04
Deli članek:

Glavna tržna inšpektorica Andreja But je predstavila, kako so potekali nadzori nad zaračunavanjem in prodajo goriv na bencinskih servisih.

Bobo
Zaradi ogromnega navala je prišlo do pomanjkanje bencina in dizla na nekaterih bencinskih črpalkah.

Ker se je napovedovala podražitev pogonskih goriv, so kupci v nedeljo in ponedeljek svoja lačna vozila množično napajali še pred dvigom cen. Na nekaterih bencinskih servisih je zmanjkalo goriva. Je prišlo do namernega prepočasnega polnjenja rezervoarjev, preusmerjanje goriva na avtoceste, kjer so cene višje?

Inšpektorica But je povedala, da so preverjali na podlagi prijav in tudi po lastni presoji. Inšpektorji so bili na terenu v ponedeljek in torek. V ponedeljek so pregledali 121 bencinskih servisov zunaj avtocestnega križa. Trije niso obratovali zaradi pomanjkanja goriv, šest pa jih držalo bencina ali dizla. V torek jih je kar 34 ostalo brez bencin ali dizla, sedem jih sploh ni imelo goriva, štirje pa so se zaradi tega odločili za zaprtje.

Ugotovili so le eno nepravilnost, ki ni bila povezana z zgoraj naštetimi vprašanji in prijavami občanov. Na enem servisu so dražji, bolj kakovosten dizel točili kot navadnega.

Inšpektorji so kljub temu odkrili »velika odstopanja« od povprečne prodaje, je izpostavila inšpektorica But. Če na manjši črpalki v povprečju na dan prodajo 7000 litrov dizla, so ga v nedeljo 23.600, zato je bila potrebna dvakratna dostava s cisterno. Na nekem drugem manjšem servisu pa je povprečna poraba 3000 litrov, v nedeljo pa so ga počrpali 30.000 litrov. V celoti lahko rečejo, da je bila povprečna dobava za 60 odstotkov večja kot v preteklih dveh vikendih.

In kaj je s temi listki, na katerih je pisalo, da ni več goriva, pa ga je vseeno še nekaj priteklo? Inšpektorji so od vodij servisov zahtevali, da jim to pojasnijo in pojasnilo so tudi dobili. V rezervoarju mora ostati določena količina goriva zaradi smeti in morebitne prisotnosti vode. Uslužbenci so pokazali, kje je ta meja, inšpektorji so pogledali in se zadovoljili s pojasnilom, da pri večjih rezervoarjih ostane tudi 1000 litrov goriva, pa se ga vendarle ne sme točiti, čeprav bi pritekel. Bralec bo rekel, zakaj pa potem niso zablokirali prodaje. Ker menda ne morejo zablokirati le ene vrste goriva. Če bi ustavili dizel, bi tudi bencin. Način blokade pa je odvisen tudi od modernosti bencinskega servisa.