pospravljanje za Hojsom

Ministrici ponovno k omejitvi vplivanja na delo policije

A.R.
23. 6. 2022, 14.55
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 15.30
Deli članek:

Po današnji seji vlade sta se ministrici za pravosodje in za notranje zadeve, Dominika Švarc Pipan in Tatjana Bobnar predvsem zavezali k sanaciji in odpravi škodljivih posegov prejšnje vlade, ki so močno spodkopali deo policije v predkazenskih postopkih.

Bobo
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Obe z ministrico sta predvsem napovedali odpravo zakonskih sprememb, s katerimi je prejšnja vlada okrepila možnost ministrskega poseganja v delo policije v predkazenskem postopku. To se nanaša predvsem na dve zakonski spremembi, ki jih je ob sprejemu lansko jesen že tedanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič označil za grob poseg v delo državnega tožilstva.

Po spremenjeni zakonodaji, ki je urejala delo državnega tožilca pri usmerjanju dela policije, je veljalo, da je tožilec prevzel usmerjanje predkazenskega postopka šele s tem, ko je na pisno zaprosilo policistov izdal pisne uredbe. Umik sprememb vrača razmerje na prejšnjo raven, ko je tožilec prevzel in lahko začel usmerjati policijo od trenutka, ko je bil o stanju predkazenskega postopka obveščen, njegova navodila pa so bila lahko podana tudi ustno in s tem mnogo hitreje in učinkoviteje.  

Takrat smo o Hojsovih spremembah pisali tudi tukaj