Vlada bo posegla v svete zavodov

Stanje v bolnišnicah alarmantno, iz globokega brezna so jih vlekli covidni dodatki

S.R.
23. 6. 2022, 14.11
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 14.51
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba se je po današnjih navedbah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odločila za zamenjavo članov svetov zavodov v devetih slovenskih bolnišnicah.

STA
Danijel Bešič Loredan

Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci uvodoma izpostavil, da so bili ob prihodu na ministrstvo za zdravje soočeni z "dejstvom, da niso imeli nobenih podatkov o poslovanju bolnišnic." To je bila tudi prva naloga njegove ekipe, je dejal in dodal, da so danes te podatke predstavili vladi. "Podatki so slabi," je poudaril in pojasnil, da so se zato odločili poseg v svete zavodov v devetih ustanovah, in sicer "petih največjih in štirih najbolj kritičnih." 

Podatke o poslovanju bolnišnic je predstavil svetovalec ministra Aleš Šabeder

Alarmantno stanje

Šabeder je pojasnil, da je 21 slovenskih bolnišnic v letu 2021 ustvarilo 5,5 milijona presežkov, pri čemer je bilo za pokrivanje nerealiziranega programa iz proračuna izplačanih še dodatnih 52 milijonov in 234 milijonov za "tako imenovane covidne dodatke." Bolnišnice so po njegovih navedbah lani prejele skoraj 300 milijonov evrov dodatnih sredstev iz proračuna, tako so tudi lahko ustvarile presežek. Letos pa je stanje precej alarmantno. Podatki s prvih petih mesecev namreč po njegovih navedbah kažejo, da trenutno 15 bolnišnic posluje negativno. Skupna izguba je težka skoraj 41 milijonov evrov, izgube pa so najvišje v naslednjih bolnišnicah: Splošna bolnišnica Celje (4,4 milijona), Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj (slabega 0,5 miljona), UKC Ljubljana (24 milijonov), UKC Maribor (3,5 milijona), Splošna bolnišnica Murska Sobota (1,5 milijona) in Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (več kot 4 milijone). Pesti jih tudi nelikvidnost, po njihovih podatkih imajo namreč skupaj za 173 milijonov evrov obveznosti, od tega za skoraj 77 milijonov zapadlih obveznosti, največ UKC Ljubljana (več kot 60 milijonov).

Ob tem na ministrstvu, kot je izpostavil Šabeder, opažajo tudi trend izrednega porasta odhodkov, ne samo na račun plač zaradi covidnih dodatkov, temveč tudi porast stroškov blaga, materiala in storitev. Od leta 2019 do leta 2021 je skupen porast odhodkov materialnih stroškov 133 milijonov evrov, pa poroča STA. "Ob teh številkah imamo veliko vprašanj in nimamo vseh odgovorov. Tako da bo prva naloga novoimenovanih svetov zavodov, da se seznanijo s tekočim poslovanjem, stabilizirajo to stanje v bolnišnicah in skupaj z vodstvi pripravijo ukrepe za stabilno poslovanje v naprej," je poudaril Šabeder.