Cene pogonskih goriv

Vlada sprejela uredbi, od trgovcev pričakujejo, da bodo znižali marže na avtocestah

S.R.
23. 6. 2022, 13.46
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 19.56
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela ukrepe, ki naj bi znižali cene dizla na slovenski avtocestah.

Bobo
/

Glede na zadnje napovedi ministra za infrastrukturo Bojana Kumerja naj bi vlada ukrepala v smeri izenačitve cene dizla znotraj in zunaj avtocestnega križa. Kot je pojasnili na današnji novinarski konferenci, je vlada danes uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu, tudi sprejela.

S tem je vlada po njegovih navedbah dala zavezo oziroma pričakovanje vsem naftnim trgovcem, ki delujejo v Sloveniji, da znižajo svoje marže na avtocesti in se čim bolj približajo regulirani marži zunaj avtocest. Želja vlade je bila ta, da se avtoprevozniki ne bi selili z avtocesti in "masovno tankali zunaj avtocest." Kumer je poudaril, da gre za ukinitev samo dveh prispevkov na samo dizel za bencinske servise na avtocestnem križu. Dodal je tudi, da ureditev ne bo veljala samo za avtoprevoznike, temveč vse, ki bodo na avtocesti tankali dizel. Gre za začasen ukrep, ki bo predvidoma trajal mesec ali dva.

Vlada bo sprejeti uredbi zdaj poslala v objavo na Uradni list, veljati v petek, v dnevu ali dveh pa vlada od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže.

Vlada je sicer s 1. julijem napovedala tudi omilitvene ukrepe za javni potniški promet, a pogajanja o tem po Kumrovih besedah še tečejo. Prav tako ni omenjal še nobenih ukrepov za kmetovalce. 

S tem je vlada, kot pravi Kumer, zaključila en del pogajanj z avtoprevozniki, od njih pa je prejela zagotovila, da se pri polnjenju rezervoarjev tovornjakov ne bodo množično prestavljali na servise zunaj avtocestnega omrežja. S tem omogočamo normalizacijo tako glede cen kot glede neprekinjene oskrbe bencinskih servisov in mirimo strahove iz zadnjih dni, je prepričan minister. Po današnjih zagotovilih trgovcev s pogonskimi gorivi so ti, tako Kumer, sicer uspešno napolnili zaloge in jih povrnili na normalne raven, poroča STA.

Ministra sicer veseli občutnejše padanje cen na naftnem trgu v zadnjih dneh, kar po njegovih besedah budi upe, da bo cena pogonskih goriv lahko sčasoma padla.