Kilometrina

Toliko se bo povečalo povračilo stroškov prevoza na delo

G.G./STA
22. 6. 2022, 13.57
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 14.04
Deli članek:

Ob visokih cenah goriva gre več denarja tudi za prevoz na delo. Vlada je ukrepala in pripravila predlog.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Omilitveni ukrepi, o katerih bo v četrtek odločala vlada, med drugim predvidevajo zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo. Po predlogu ministrstva za finance, ki je objavljen med vladnimi gradivi, naj bi se povračilo z zdajšnjih 0,18 evra s 1. julijem zvišalo na 0,21 evra na kilometer. Za šest centov na 0,43 evra je medtem v vladnem gradivu predviden dvig zneska kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju.

Dvig neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo je prejšnji teden ob napovedi delne regulacije cen pogonskih goriv - ta je začela veljati v torek - napovedal premier Robert Golob. Ukrep bo začel veljati 1. julija, ob tem pa bodo takrat po napovedih začeli veljati tudi drugi omilitveni ukrepi, s katerimi vlada naslavlja krizo, ki so jo povzročile visoke cene naftnih derivatov.

Tako se bo takrat zvišalo tudi povračilo zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu, tako se bo razbremenilo tudi kmete. Ustrezno rešitev naj bi našli tudi za avtoprevoznike.

Golob je v torek že napovedal, da bo vlada izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest, a podrobneje ukrepa ni pojasnil.