Šušlja se

Bo stranka SDS v ogenj poslala aktivnega upokojenca Vilija Kovačiča?

S.R.
22. 6. 2022, 13.15
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 13.16
Deli članek:

V zbiranje podpisov za zakonodajni referendum, s katerim bi vladi Roberta Goloba pod noge podstavili novo poleno, bi se lahko podal upokojenec in aktivni državljan Vili Kovačič.

STA
Vili Kovačič

Poslanci v državnem zboru imajo na današnji izredni seji na sporedu glasovanje o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi, v skladu s katerimi želi vlada Roberta Goloba med drugim ustanoviti tri nova ministrstva. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo prevzel zdajšnji minister za delo Luka Mesec. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki se bo odcepilo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, sedanji šolski minister Igor Papič. Ministrstvo za podnebje in energijo bo vodil sedanji infrastrukturni minister Bojan Kumer, vodenje ministrstva za infrastrukturo pa njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek.

Takšno sestavo si je Golobova vlada zamislila že ob nastopu mandata, a jih je opozicijska stranka SDS z manevrom vložitve predloga za posvetovalni referendum začasno ustavila. Državni zbor je na včerajšnji izredni seji nato ta predlog zavrnil z 52 glasovi za in 23 proti, a stranka SDS kot kaže še ni porabila vsega streliva. Niso še namreč izključili možnosti naknadnega zakonodajnega referenduma, po kuloarjih pa naj bi se po današnjem poročanju časnika Delo že šušljalo, da bi namesto stranke SDS v zbiranje podpisov za zakonodajni referendum zagrizel vseprisotni aktivist Vili Kovačič. Govorice je sprva zanikal, ko je za časnik dejal, da za kaj takega prvič sliši, a je nato že kakšno uro pozneje sporočil, da je državnemu svetu dal pobudo, naj izglasuje odložilni veto na spremembe zakona o vladi. Ta predvidoma ne bo uspešen, saj koalicija uživa udobno večino, a je Kovačič že nakazal, da bodo sledili nadaljnji koraki. »Če ne bo nihče drug, bom jaz začel zbirati podpise,« je za Delo pojasnil Kovačič. Za začetek referendumskega postopka mora v sedmih dneh najprej zbrati 2500 podpisov, v nadaljevanju pa še 40.000 overjenih podpisov.