Področje želijo združiti pod eno streho

Zakon o dolgotrajni oskrbi "problematičen z neštetih vidikov," popraviti bo treba dve tretjini členov in vse pravilnike

S.R./STA
22. 6. 2022, 12.39
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba želi področje dolgotrajne oskrbe združiti pod eno streho. Za reševanje te "zadrege" bodo morali stopiti v stik tudi z Evropsko komisijo.

Shutterstock
/

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po današnjem srečanju vseh udeleženih pri izvajanju projekta dolgotrajne oskrbe ocenil, da zaradi kratkih rokov in vsebinskih neskladnosti zakona o dolgotrajni oskrbi ne bo mogoče uvesti pravočasno. "Znašli smo se v nezavidljivem položaju, saj obstoječi zakon iz vseh vidikov ni izvedljiv," je pojasnil. Sestanek na ministrstvu je sledil številnim opozorilom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je po konec lanskega leta sprejetem zakonu izvajalec dolgotrajne oskrbe. Skupščina zavoda je minuli teden tudi pozvala k podaljšanju roka za uvedbo zakona.

Kot kaže, so pomislekom na pristojnih ministrstvih tudi prisluhnili. Bešič Loredan je danes tako napovedal, da se pristojnost za dolgotrajno oskrbo seli najprej na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, nato pa novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, kar sicer predvideva koalicijska pogodba. Tudi novo ministrstvo bo po napovedih vodil Mesec. Pristojnost za področje pa so po besedah Mesca najprej želeli "združiti pod eno streho" - sedaj nad zakonom namreč bdita obe ministrstvi -, če bi se uveljavitev zakona o vladi, ki predvideva novo ministrstvo, zavlekla do jeseni.

"Problematičen z neštetih vidikov"

Prav tako so se dogovorili, da takoj ustanovijo delovno skupino predstavnikov obeh ministrstev in ZZZS, ki se bo prvič sestala v naslednjem tednu. Po besedah Bešič Loredana bo iskala "pravno formalno pot, da izvajanje zakona na nek način ustavimo".

Zakon, ki je nastajal v času vlade Janeza Janša, je po besedah Mesca namreč "problematičen z neštetih vidikov". Opozoril je, da je bil zakon pripravljen brez kakršnegakoli posvetovanja s tistimi, ki dolgotrajno oskrbo izvajajo. Na prvem pogovoru z izvajalci so ti ministroma povedali, da je zakon neizvedljiv in da ga skupaj z devetimi pravilniki ne morejo izvajati.

Popraviti bo treba dve tretjini členov

Skupina bo, kot je napovedal Mesec, do novega leta tako pripravila popravke zakona. Ministra ocenjujeta, da bo verjetno treba popraviti dve tretjini členov in popraviti vse pravilnike. Poudaril je, da želijo čim prej dobiti "okvir dolgotrajne oskrbe, ki ga bo možno izvajati in ki bo v korist tistim, ki dolgotrajno oskrbo potrebujejo v kakršnikoli obliki že, bodisi kot pomoč na domu bodisi kot dom za starejše".

Ob tem je težava tudi, da je prejšnja vlada zakon o dolgotrajni oskrbi vključila v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, kar pomeni, da so na uveljavitev zakona vezana evropska sredstva. Zato so se, kot je povedal Mesec, dogovorili, da bodo še danes prek ministrstva za finance stopili v kontakt z Evropsko komisijo, "da začnemo to zadrego reševati".