miselni napor

Putin se spominja dneva Hitlerjeve invazije na Sovjetsko zvezo

R.T.
22. 6. 2022, 10.57
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 11.39
Deli članek:

Putin bo danes z rožnim vencem počastil datum pričetka invazije zaveznikov Hitlerjeve Nemčije na tedanjo Sovjetsko zvezo, ki je presenetila Stalina v letu 1941. Ob tem pa nameravajo Rusi izdati zgodovinske dokumente, ki bi jim omogočili vleči ideoloke vzporednice z aktualnimi dogajanji.

Twitter / Levi_godman
Dan spomina in žalovanja

22. junij se je v zgodovino zapisal kot dan pričetka »Operacije Barbarossa«, kakor je bil leta 1941 poimenovan napad »sil Osi« na tedanjo Sovjetsko zvezo. Operacija velja za največjo kopensko invazijo v svetovni zgodovini, danes pa je ta datum lahko zanimiv tudi zaradi miselnih akrobacij, s katerimi ga bo obeleževala sedanja Rusija. Eden od treh ciljev invazije so bila tudi kavkaška naftna polja, do katerih so se morale zavezniške armade Hitlerjeve Nemčije prebijati tudi preko Kijeva.

Putin bo žrtve tega dogodka počastil s cvetnim vencem, poroča Al Jazeera, ni pa pri tem znano, ali bodo »dan spomina in žalovanja« danes proslavili tudi v Ukrajini in Belorusiji, katerih ozemlje je bilo med drugo svetovno vojno del sovjetske zveze.

Ob obletnici nenapovedanega napada namerava rusko ministrstvo za obrambo objaviti dokumente s tistega časa, ki razkrivajo propagandno taktiko takratne Nemčije. Ta naj bi napad skušala upravičiti tudi s trditvami o sovjetskem bombardiranju cerkev in pokopališč. V izjavi za javnost pa je ministrstvo med drugim zapisalo, da »natanko tako kot danes, so tudi takrat nacisti pripravljali provokacije, s katerimi so želeli vnaprej diskreditirati našo državo.« Država, ki so jo takrat na ta način bojda želeli diskreditirati Nemci, spomnimo, pa je tudi država, ki je medtem razpadla, Putin pa je nedavno primerjavo za svojo državo raje kot v rdečem oktobru šel poiskat dlje nazaj v zgodovino, vse do Petra Velikega.