Pred leti predlagal nenavaden davek

Ivo Boscarol med svetnikom, podjetnikom in nergačem

Samo Strel
24. 5. 2022, 17.28
Deli članek:

Ivo Boscarol je brez dvoma eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov. Leta 1987 je ustanovil podjetje Pipistrel, ga razvijal in širil ter po 35 letih uspešnega dela dobro unovčil.

Bobo
Ivo Boscarol

Dobiček je delil z zaposlenimi in lokalno skupnostjo. Med uspešno podjetniško kariero, ki ji nihče ne more oporekati, pa se je večkrat predstavljal tudi kot glas uspešnih podjetnikov. Desna politična stran, ki del svoje podobe gradi na tezi, da je prijazna do podjetnikov, je večkrat podprla njegove ideje. Njihova legitimnost pa je temeljila zgolj na tem, da je uspešen podjetnik in pač premore večjo mero zdrave pameti kot povprečen Slovenec ali Slovenka.

Slednja, torej Janez in Micka, danes potrebujeta državo, v kateri javni zdravstveni sistem ne bo propadel, stanovanja ne bodo le za bogate in bo poskrbljeno za človeka dostojno starost. Prihajajoča vlada je objavila koalicijsko pogodbo, v kateri je zapisano tudi, kdo bo moral prispevati več, da bodo lahko vsi državljani, tudi manj premožni, imeli uresničene vse pravice, ki jim jih zagotavlja ustava in zaradi katerih smo se odločili za samostojno državo.

Ob tem, kot kaže, uspešen podjetnik pozablja, da je bil denarne milijonske podpore s strani države deležen tudi sam. Zaradi napovedanih sprememb, ki jih pripravlja nova vlada, je pripravljen zagrabiti tudi za orožje: »Zna se zgoditi, da bodo protestniki zamenjali kolesa za sekire ali vile,« je izjavil prejšnji teden. Nesprejemljiv se mu namreč zdi davek na premoženje, ki bi lahko načel njegovo novo bogastvo. A davki nikoli niso pravični. Nekateri so celo čudni. Tak bi bil na primer davek na odrasle osebe brez otrok, ki ga je podjetnik Boscarol predlagal pred več leti.