Resno obvestilo in kanček humorja

V piranski sladoledarni sporočajo vlomilcem: »Najdite si pošteno delo!«

Sonja Ribolca
24. 5. 2022, 15.45
Deli članek:

Načinov za boj proti vlomilcem je veliko, a morda zaležejo tudi inovativni prijemi, začinjeni s humorjem.

Primorske novice
Ana Delfar pove, da odkar so obesili obvestilo, vlomilcev še ni bilo

Po tem, ko so jim večkrat vlomili, so se v znani piranski sladoledarni zatekli k humorju – obvestilu za potencialne vlomilce. »Potencialni vlomilec, po večkratnih vlomih v sladoledarno te obveščamo, da smo vgradili alarmni sistem, povezan z varnostno službo, 24-urni videonadzor in 300 kilogramov težak trezor!« Tako piše na vratih sladoledarne Karamela v Piranu, ki je bila že večkrat tarča vlomilcev. Niso odnesli veliko denarja, so pa povzročili precej škode. Ni nujno, da je obvestilo zaleglo, toda odkar visi, nepridipravov na srečo ni bilo naokoli. »Ne vem, ali je to malopridneže odvrnilo od vloma, toda dejstvo je, da nam, odkar na vratih visi obvestilo, ki ga je napisal moj oče, niso vlomili. Upam, da bo tako še naprej,« razlaga 25-letna Ana Delfar, ki vodi družinsko podjetje Karamela. Poleg sladoledarne v Piranu imajo tudi znano kavarno in slaščičarno v Kopru. V podjetju dela malone vsa družina. Ana ga vodi in peče torte. Oče David je v sladolednem poslu že več kot 20 let, mama Marina je mojstrica sladoleda, mlajša hči Iva, gimnazijka, pa dela poleti v piranski sladoledarni.

Pogosta tarča vlomilcev

Prav ta je bila v preteklih 15 letih večkrat tarča vlomilcev. Največkrat so malopridneži vlomili pozimi, vse preiskali, denarja pa niso našli, saj ga ni bilo, ker je bila sladoledarna zaprta. Lani so v prostore vlomili junija, torej v sezoni. Prav takrat je bil alarmni sistem v okvari, pa tudi v trezorju – tedanji je bil precej manjši – je bilo čez noč izjemoma nekaj več denarja kot običajno. A bolj kot to jih je »udarila« ponovna škoda na vhodnih vratih. »Oče, ki se v težkih trenutkih vedno zateče v humor, se je domislil, da bi napisal obvestilo. Upal je, da bo mogoče vlomilec, preden bo vdrl, prebral obvestilo in tako ugotovil, da se mu to ne splača. Vsem nam se je obvestilo zdelo zabavno, in odtlej visi na vratih,« razlaga Ana.

Primorske novice
Ana Delfar v priljubljeni sladoledarnici

Za življenjske spremembe

Oče David v obvestilu potencialnega vlomilca ne obvešča samo, da je v lokalu alarmni sistem, videonadzor in težak trezor, ampak mu s kančkom humorja svetuje, naj se spreobrne. »Predlagamo ti, da si poiščeš pošteno delo, saj vsi obrtniki brezupno iščemo sodelavce, in nam z vlamljanjem v sladoledarno ne povzročaš nepotrebnih nevšečnosti in škode na vhodnih vratih,« piše v obvestilu. Ana pravi, da je vlom veliko več kot samo kraja denarja. »Tudi to je del posla, ampak te razjezi in razočara. Mi delamo, se trudimo dan za dnem, od jutra do večera, potem pa nekdo, ki se mu ne sanja, kako težko je priti do zaslužka, vlomi, ti mogoče vzame nekaj denarja, gotovo pa naredi precej škode. Pa še ta neprijeten občutek, da je bil nekdo v tvojih prostorih ...«

Doslej vlomilcev, ki so vzeli na muho sladoledarno, kljub trudu policistov niso odkrili. »Dodatna težava je, da vlomilci, odkar je korona in imamo v lokalih razkužila, vse razkužijo, da zabrišejo sledi, zato jim je teže stopiti na prste,« pravi mlada podjetnica.