Zaščita otrok

V Kaliforniji bodo starši mladoletnih, ki postanejo zasvojeni z družbenimi omrežji, lahko kmalu tožili podjetja

M.U.
24. 5. 2022, 14.59
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 15.22
Deli članek:

Predlog zakona, ki ga je državni zbor sprejel v ponedeljek, opredeljuje otroke, mlajše od 18 let, ki so oškodovani in si želijo prenehati ali zmanjšati čas, ki ga preživijo na družbenih omrežjih, vendar tega ne zmorejo.

Profimedia
Slika je simbolična.

Starši bi tako lahko tožili platformi, kot sta Instagram in TikTok, do 25.000 dolarjev po predlogu zakona, ki ga je v ponedeljek sprejel državni zbor.

Predlog zakona opredeljuje "odvisnost" kot otroke, mlajše od 18 let, ki so oškodovani - bodisi fizično, duševno, čustveno, razvojno ali materialno - in ki želijo zmanjšati čas, ki ga preživijo na družbenih medijih, vendar ne zmorejo, ker so z njimi preobremenjeni ali pa odvisni.

Predlog bi se nanašal samo na družbe družbenih medijev, ki so v preteklem letu imela vsaj 100 milijonov dolarjev bruto prihodka.

"Obdobja neomejenega družbenega eksperimentiranja na otrocih je konec in mi jih bomo zaščitili," je dejal poslanec Jordan Cunningham, republikanec iz okrožja San Luis Obispo in avtor zakona.

Ponedeljkovo glasovanje je ključni - vendar ne zadnji - korak za zakonodajo.

Podjetja so opozorila, da bi družabna omrežja v primeru, če bo zakon sprejet, prenehala s svojim delovanjem v Kaliforniji, namesto da bi se soočila s pravim problemom.

Predlog zakona podjetjem družbenih medijev ponuja dve poti, da se izognejo odgovornosti na sodiščih. Če bo predlog zakona postal veljaven, bi začel veljati s 1. januarjem. Podjetja, ki do 1. aprila odstranijo funkcije, za katere velja, da vodijo v zasvojenost pri otrocih ne bodo odgovorna za škodo.

Prav tako bi pred tožbami bila zaščitena podjetja, ki izvajajo redne preglede svojih praks, da bi ugotovila in odstranila funkcije, ki bi lahko povzročile odvisnost pri otrocih.

Kljub tem določbam so poslovne skupine predlogu zakona nasprotovale. "Podjetja družbenih medijev in spletnih storitev ne bodo imele druge izbire, kot da prenehajo delovati za otroke, mlajše od 18 let, in bodo uvedle stroge starostne omejitve," so zapisali v pismu namenjenim zakonodajalcem.

"Ni družbenih omrežij, kaj šele katero koli podjetje, ki bi lahko toleriralo to pravno tveganje," je zapisala skupina.