PARADOKS DEŽELE VELIKIH HIŠ

Slovenci živimo v (pre)majhnih stanovanjih

Marija Šelek/revija Jana
9. 5. 2022, 05.39
Posodobljeno: 13. 10. 2023, 08.59
Deli članek:

Štiričlanska družina bi po standardih, minimum je 35 kvadratov na osebo (to je tudi povprečje EU), potrebovala 140 kvadratov veliko stanovanje. V našem blokovskem naselju v Ljubljani niti sto kvadratov velikega stanovanja ni. So pa petčlanske družine.

Bobo
Ob stanovanjski krizi se bolj malo ali skoraj nič ne govori o tem, da ima Slovenija eno najmanjših uporabnih površin na prebivalca v Evropi.

Za narod velikih hiš na podeželju je precej šokantno slišati, da imamo v mestih povsem drugačno situacijo. Tudi v novih soseskah rastejo le majhna stanovanja in realnost je, da se petčlanske družine stiskajo v dvoinpolsobnih stanovanjih, dnevna soba se zvečer spremeni v spalnico za starše. Po definiciji Eurostata pa živi oseba v prenaseljenem stanovanju, če gospodinjstvo nima: skupne (dnevne) sobe, če zakonca nimata svoje sobe, če vsaka polnoletna oseba nima svoje sobe, če otroka istega spola od 12 do 17 let nimata svoje sobe in če otroka različnega spola nimata vsak svoje sobe. Ste se začeli smejati? 

Posledice tega, da živi preveč oseb na premajhni kvadraturi, so lahko napetosti v družini, psihološke stiske, celo spolno odklonsko obnašanje, agresija, bolezni, nemirno spanje, duševne stiske, slabši učni uspeh in kariera.

Še bolj se smejte. Grenko

Tudi če bi gradili tako velika stanovanja, si jih ne bi mogli privoščiti, saj v naselju na obrobju Ljubljane že 80 kvadratov veliko stanovanje, zgrajeno v osemdesetih, stane 280.000 evrov. V Velenju bi 86 kvadratov (prav tako iz osemdesetih) dobili za 155.000 evrov.
Predsednica Združenja bank je nedavno ocenila, da je posojil za reševanje stanovanjskega problema vse manj, premožnejši pa posojila najemajo za nakup nepremičnin kot naložbe. Saj drugače niti ne more biti, ko pa zakoncema z dvema otrokoma, oba s povprečno plačo 1200 neto, odobrijo le približno 63.000 evrov posojila (za 20 let), medtem ko morata plačevati 700 evrov za najemnino. S 60.000 evri pa si taka družina lahko v Ljubljani kupi le 16-kvadratno garsonjero, V Celju dobijo 23 kvadratov, v Tržiču 36, v Slovenj Gradcu 50 kvadratov veliko stanovanje