Želela je priti na materinski dan

Ameriška prva dama nenapovedano obiskala Ukrajino

L.J./STA
8. 5. 2022, 17.44
Posodobljeno: 8. 5. 2022, 17.51
Deli članek:

Ameriška prva dama Jill Biden se je mudila na obisku na Slovaškem, nato pa s tamkajšnjim premierem obiskala mejni prehod z Ukrajino.

Reuters
Ameriška prva dama Jill Biden se je srečala z ukrajinsko, Oleno Zelensko

V kraju Všyne Nemecke, do katerega je ameriška prva dama prispela s slovaškim premierjem Eduardom Hegerjem, je Jill Biden prestopila mejo z Ukrajino in se na drugi strani srečala z ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko.

 "Želela sem priti na materinski dan. Zdi se mi pomembno, da pokažem ukrajinskemu ljudstvu, da se mora ta vojna končati, da je ta vojna kruta in da ljudstvo ZDA stoji ob ljudstvu Ukrajine," je dejala Jill Biden novinarjem. V ZDA namreč obeležujejo materinski dan na drugo nedeljo v maju.

Jill Biden je v Ukrajini preživela okoli dve uri. Z ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko se je srečala v šoli, ki jo uporabljajo kot zatočišče za razseljene civiliste. Šlo naj bi za prvi javni nastop ukrajinske prve dame od ruske invazije na Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije.

Olena Zelenska se je zahvalila kolegici za to pogumno dejanje. "Ker razumemo, kaj pomeni za prvo damo, da pride sem med vojno, ko se vojaške akcije dogajajo dnevno, ko sirene opozarjajo na napade vsak dan, tudi danes," je dejala.

Soproga ameriškega predsednika Joeja Bidna je trenutno na večdnevni turneji v sosednjih državah Ukrajine. V petek in soboto se je tako mudila v Romuniji, kjer je obiskala tudi ameriške vojake.