Invazija

Rimljanom zaradi divjih svinj prepovedani pikniki

L.J.
8. 5. 2022, 16.57
Posodobljeno: 8. 5. 2022, 17.07
Deli članek:

Italijanska prestolnica se že več let sooča z invazijo divjih svinj, ki so povzročile preglavice tudi političnemu vrhu mestnih oblasti.

Twitter
Rimljanom divje svinje že več let povzročajo preglavice.

Rimske oblasti so v novem poskusu spopada z divjimi svinjami občanom prepovedali piknike in ogradili vse smetnjake. Nova zaostritev ukrepov sledi smrti ene od divjih svinj, pri kateri so zaznali afriško prašičjo kugo. To virusno obolenje sicer ni nevarno za ljudi, je pa zelo nalezljiva in smrtna za prašiče. V sklopu novih ukrepov je prav tako prepovedano približevanje divjim svinjam in hranjenje teh živali.

V italijanski prestolnici in v njeni okolici, sploh v parkih na severu mesta, biva okoli 23 tisoč divjih svinj. Že minuli teden so oblasti zaostrile spopad s svinjami in odredile pogostejši odvoz smeti in zagradile določena območja parkov, iz katerih svinja najpogosteje prihajajo med ljudi.

Že več ljudi, med njimi predvsem starejših žensk, so divje svinje tudi napadle. Minuli teden se je mama svinja zaletela v starejšo žensko, jo podrla na tla in jo skušala napasti. Ženski je na noge pomagal mimoidoči motorist, ki je odgnal svinjo in žensko odpeljal v bolnišnico.

Ker se bojijo napadov živali, se sploh starejši občani med seboj dogovarjajo za 'policijsko uro' - domov naj ne zapuščajo po osmi zvečer, saj so takrat živali bolj aktivne, ljudi, ki bi lahko živali odgnali ali pomagali morebitnim žrtvam, pa je na ulici vse manj.