DVK zaradi zapleta ne razmišlja o odstopu

Pahor sklical ustanovno sejo DZ 13. maja, presenečenj pri mandatarju "ne pričakuje"

L.J./STA
8. 5. 2022, 11.20
Posodobljeno: 8. 5. 2022, 11.26
Deli članek:

Predsednik republike Bortu Pahor je prejel zapisnik Državne volilne komisije DVK o uradnih izidih volitev in podpisal ukaz o sklicu prve seje državnega zbora, ki bo 13. maja.

Bobo
Predsednik Borut Pahor je podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ 13. maja.

Predsednik Borut Pahor je ocenil, da je bil "volilni proces pošten in transparenten".

Pahor je danes sprejel predsednika DVK Petra Goloba in direktorja službe DVK Dušana Vučka. Golob mu je predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila. Te kažejo, da je zmagovalka volitev stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci namenili najvišjo, 34,45-odstotno podporo in je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo v DZ imela pet poslancev.

Tudi Golob je ocenil, da so bile volitve "poštene in zakonite," pri tem pa dodal, da DVK zaradi zapleta glede izračuna poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu.

Bobo
Predsednik DVK Peter Golob je dejal, da DVK zaradi zapleta pri izračunih glede poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu.

V novem sklicu DZ bo sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev pa bo istih kot v iztekajočem se mandatu.

Predsednik republike je spomnil, da bo DZ konstituiran, ko bo potrjena več kot polovica mandatov. Tistega dne bo nagovoril poslance in jih seznanil z nekaterimi vprašanji, ki jih čakajo na začetku mandata, med drugim s postopkoma imenovanja novega predsednika Računskega sodišča RS in viceguvernerja Banke Slovenije.

Pahor je še dodal, da morajo biti v sedmih dneh od ustanovne seje imenovani vodje poslanskih skupin. Z njimi bo sklical posvetovanja o kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Posvetovanja naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja.

"Če bom na posvetovanjih ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja - in tu presenečenj tokrat ne pričakujem - bom, tako menim, še isti dan podpisal predlog njegove kandidature in jo uradno poslal v DZ. Tako bodo ustvarjeni pogoji za čimprejšnje imenovanje mandatarja in nove vlade," je še dejal Pahor.