NA poti do nove vlade

Sestanek začasnih vodij poslanskih skupin

G.G./STA
9. 5. 2022, 06.13
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 15.27
Deli članek:

Koraki na poti do sestave nove vlade. Danes bo sestanek začasnih vodij poslanskih skupin in poslancev narodnih skupnosti, namenjen pripravam na sejo. Ta bo v petek, do tedaj pa bi levosredinski trojček lahko že parafiral koalicijsko pogodbo.

Primož Lavre

Na sestanku bodo skladno s poslovnikom določili predlog dnevnega reda prve seje DZ po volitvah, sedežni red poslancev v dvorani, poslanski skupini, ki jima pripadata mesti predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije DZ, ter število članov iz posamezne poslanske skupine v sestavi komisije.

Zbrani bi lahko pripravili tudi predlog odloka o ustanovitvi in nalogah parlamentarnih delovnih teles, določili poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika delovnih teles ter število članov iz posamezne poslanske skupine v njihovi sestavi, hkrati pa oblikovali še predlog kandidata za generalnega sekretarja DZ.

Na volitvah v DZ 24. aprila je namreč zmagala stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci namenili najvišjo, 34,45-odstotno podporo, in je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo v DZ imela pet poslancev.

V novem sklicu DZ bo tako sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev bo istih kot v iztekajočem se mandatu.

Prvič se bodo v DZ sešli v petek, ko jih bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. V sedmih dneh od ustanovne seje morajo biti nato imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo predsednik republike sklical posvetovanja z njimi o možnih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja. Mandatarstvo se obeta predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu.

Če ne bo kakšnih presenečenj, bodo vladno koalicijo najverjetneje sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so minuli teden že dorekle okviren razrez resorjev, ta teden pa bodo nadaljevale pogovore o koalicijski pogodbi in kandidatih za ministre. Več naj bi bilo znanega že v sredo, ko se po napovedih vnovič dobijo prvaki omenjenih strank Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, koalicijsko pogodbo pa bi po Golobovih pričakovanjih lahko parafirali že do ustanovne seje DZ.