Razprava že danes

Poklukar napovedal, kdaj bi odpravili maske v zaprtih prostorih

L.J./STA
11. 4. 2022, 12.30
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 12.32
Deli članek:

Strokovna skupina bo danes razpravljala o obveznem nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

STA
Mateja Logar in Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob napovedi razprave strokovne skupine dejal, da je možno, da bodo ukrep odpravili že v tem tednu. Maske bi bile še vedno obvezne v zdravstvu in socialnem varstvu.

Strokovna skupina je prvotno predlagala, da se obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih spremeni v priporočilo takrat, ko bi se na intenzivnih oddelkih s covidom in zaradi covida sedem zaporednih dni zdravilo manj kot 35 bolnikov.

Strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar bo danes razpravljala o možnosti odprave obveznosti nošenja mask. Ob tem je Logar poudarila, da se epidemija covida-19 v Sloveniji umirja in da se trendi odražajo tudi v bolnišnicah. Danes je namreč na intenzivnih oddelkih zaradi covida-19 na zdravljenju 22 bolnikov. V skupini bodo tako razpravljali o možnosti, da se maske odpravi že v tem tednu.

"Verjamem, da se spremembe iz tega naslova lahko nadejamo že v četrtek," je napovedal Poklukar. Kot je dejal, bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim.

Na vprašanje, če so se do morebitne odprave mask v zaprtih prostorih opredelili tudi epidemiologi, je Poklukar odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da "ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost," a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Tako Logarjeva kot Poklukar sta sicer večkrat zagotovila, da pri morebitni odpravi zaščitnih mask tik pred volitvami v DZ ne gre za politično odločitev.