Predvolilni manevri

Janševi nekdanji soborci v Povežimo Slovenijo

Mihael Korsika
11. 4. 2022, 09.51
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 17.34
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je občutno pripomogel k sestavljanju kandidatne liste gibanja Povežimo Slovenijo. Na kandidatni listi je 87 kandidatov, praktično vsak deseti pa je bil v preteklosti oziroma je še danes povezan z največjo vladno stranko SDS. Med kandidati najdemo pet nekdanjih poslancev SDS, aktualno občinsko svetnico SDS in župane, ki so bili v preteklosti kandidati te stranke.

Mare Vavpotič/M24
Čuš je moral stranko zapustiti v začetku leta 2016.

Gibanju Povežimo Slovenijo, ki združuje stranke Konkretno, SLS, Nova Ljudska stranka, Zeleni Slovenije in Nova socialdemokracija, kljub temu ni uspelo popolnoma zapolniti kandidatne liste. Na posamezni listi se lahko namreč za poslansko mesto v državnem zboru poteguje 88 kandidatov, v gibanju Povežimo Slovenijo pa so jih našli 87.

V javnosti in opoziciji se pojavljajo očitki, da gibanje sestavljajo satelitske stranke SDS, s pomočjo katerih se želi predsednik SDS Janez Janša še četrtič zavihteti na položaj predsednika vlade. V prid temu govori dejstvo, da je na kandidatni listi gibanja Povežimo Slovenijo vsaj deset odstotkov kandidatov, ki so v imeli v preteklosti vidno vlogo v stranki SDS ali pa so še danes člani stranke na lokalni ravni. Takšen primer je aktualna občinska svetnica SDS v Novem mestu in kandidatka SDS za poslanko na zadnjih parlamentarnih volitvah Marjanca Trščinar Antić.

Zmaga na volitvah je za Janšo očitno tako pomembna, da je bil pripravljen pozabiti tudi na več kot desetletje stare zamere do svojih nekdanjih poslancev.

Na listi pet nekdanjih poslancev SDS

Na listi Povežimo Slovenijo je tudi pet nekdanjih poslancev SDS, med njimi ižanski župan Janez Cimperman; SDS ga je še septembra lani predstavljala kot svojega evidentiranega kandidata za poslanca.

STA
Aktualni ižanski župan Janez Cimperman je v SDS postal nezaželen že leta 2000, v času vlade Andreja Bajuka.

Cimperman je v SDS postal nezaželen že leta 2000, v času vlade Andreja Bajuka. Ob nastopu prve desnosredinske vlade je postal nadomestni poslanec, v parlament pa je prišel namesto Jožeta Zagožna, ki je postal minister v Bajukovi vladi. Janša je želel, da Cimperman ne bi sprejel mandata, saj bi v tem primeru v parlament prišel takratni podpredsednik stranke Milan Zver. Ižanski župan v to ni privolil. Pri Janši je padel v nemilost, zato je v začetku leta 2005 izstopil iz stranke. Leta 2006 je v pogovoru za Dnevnik razkril, da so mu v SDS ponujali celo denarno nadomestilo, če ne bi sprejel mandata nadomestnega poslanca.

Cimperman se je kasneje včlanil v SLS. Ob pripravah na letošnje volitve je Janša po 15 letih pozabil na zamero do Cimpermana; čeprav je na uradni spletni strani SLS ta naveden kot predsednik ižanskega odbora stranke, ga je Janša lansko jesen začel predstavljati kot evidentiranega kandidata SDS za letošnje parlamentarne volitve. Jeseni je bil Cimperman kot član SLS evidentiran poslanski kandidat SDS, zdaj pa se za poslansko mesto poteguje na listi Povežimo Slovenijo.

Nekdanji poslanec SDS Franc Čebulj, ki kandidira na listi Povežimo Slovenijo, je na zakop bojne sekire z Janšo čakal celih 18 let. Leta 1989 je bil eden izmed prvih članov Socialdemokratske zveze, predhodnice SDS, leta 1996 pa je bil prvič izvoljen za poslanca SDS. V parlament se je uvrstil tudi na volitvah leta 2000, a je po dobrem letu izstopil iz SDS in postal samostojni poslanec. Spor z Janšo se je sicer začel že pred volitvami, saj je stranka v istem volilnem okraju želela kandidirati Branka Grimsa.

Arhiv časnika Novice Svet24
Nekdanji poslanec SDS Franc Čebulj, ki kandidira na listi Povežimo Slovenijo, je na zakop bojne sekire z Janšo čakal celih 18 let.

Čebulj je javno obelodanil, da je deležen »šikaniranja«. Po svojem prepričanju je v SDS postal nezaželen, ker je Iva Hvalico podprl pri kritiki predsednika stranke Janeza Janše. Leta 2001 je Čebulj izstopil iz SDS, dve leti kasneje je postal član SLS. Z Janšo sta bojno sekiro zakopala pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami.

»Po 18 letih sva znova sedla za skupno mizo. Povabil sem ga na našo Domačijo Vodnik. Pogovarjala sva se o političnem prostoru v Sloveniji in se v marsičem strinjala. Ocenila sva, da človek z leti dozori in da je čas, da se politični prostor pri nas stabilizira ter da prenehamo gojiti sovraštvo med ljudmi,« je za Gorenjski glas leta 2018 povedal Čebulj.

Janša bi ga leta 2017 »utopil«, lani postal državni sekretar

Nekdanja poslanca SDS Zvonko Lah, ki je danes podpredsednik Zelenih Slovenije, in Andrej Čuš, ki je predsednik te stranke, sta na Janševo milost čakala le nekaj let.

Čuš je moral stranko zapustiti v začetku leta 2016. SDS je dve leti po parlamentarnih volitvah začela s kandidacijskim postopkom za volitve, saj so bili v stranki prepričani, da bo prišlo do predčasnih volitev.

»Letos je stekel kandidacijski postopek za volitve. Vsem, ki smo bili do nekaterih ravnanj kritični, so želeli preprečiti kandidaturo,« je maja leta 2016 obelodanil Čuš. S tem si je nakopal, kot je dejal sam, Janševo sovraštvo, zato je izstopil iz SDS in njihove poslanske skupine.

Čuš je bil spomladi 2017 v pogovoru za Svet24 izjemno kritičen do Janeza Janše in elite, ki z njim obvladuje stranko SDS. Na vprašanje novinarja: »Ne pričakujete torej, da bi Janša zmagal na volitvah in vas povabil v prihodnjo koalicijo?« je Čuš odgovoril: »Težko se je pogovarjati z nekom, ki bi te najraje utopil v žlici vode. Do SDS nimam nobenih zamer, k stranki sem pripomogel, kolikor sem lahko. Zamere so do predsednika, ki to vodi, in do sodelavcev, ki to implementirajo. In vem, da je veliko takih, ki tega ne podpirajo.«

Štiri leta kasneje, marca 2021, ga je vlada Janeza Janše imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek. Andrej Čuš ne bi mogel postati državni sekretar, če tega Janša ne bi odobril.

Član stranke Zeleni Slovenije in poslanski kandidat liste Povežimo Slovenijo je tudi nekdanji poslanec Tomaž Štebe, ki je stranko SDS kot nadomestni poslanec zastopal v mandatu 2004–2008.

Član GAS leta 2020 kandidat SDS za župana

Za poslansko mesto se bo na listi Povežimo Slovenijo potegoval tudi Darko Koželj. Čeprav gre uradno za člana stranke Konkretno, pred tem je bil član Gibanja za Slovenijo (GAS), ga je SDS leta 2020 na županskih volitvah v Velenju predstavljala kot svojega kandidata.

Facebook
Za poslansko mesto se bo na listi Povežimo Slovenijo potegoval tudi Darko Koželj, čeprav gre uradno za člana stranke Konkretno.

Med kandidati liste Povežimo Slovenijo je še logaški župan Berto Menard, ki se je leta 2010 za županski stolček potegoval kot kandidat SDS, medtem ko je na zadnjih dveh županskih volitvah slavil kot neodvisni kandidat.

Na listi Povežimo Slovenijo se bo na prihajajočih volitvah za poslanska mesta potegovalo tudi pet državnih sekretarjev, izmed katerih dve delo opravljata na ministrstvu oziroma v kabinetu, ki ga vodi SDS. Monika Kirbiš Rojs (SLS) je državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo, ki ga vodi Zvonko Černač, medtem ko je Polona Rifelj (Konkretno) državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.