»simbol vsega, kar je narobe z Janševo vlado«

Nevladniki udarili po »maščevalnemu« ministru Vizjaku, ki da se je zdaj spravil še na živali

S.R.
28. 3. 2022, 13.32
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 13.49
Deli članek:

Inštitut Lutra, okoljevarstvena organizacija, ki se ukvarja predvsem z ohranjanjem rečnega življa, kot so vidre in bobri, zaradi ministra Andreja Vizjaka, ki bi moral nakloniti le svoj podpis, kot kaže ostaja brez že odobrenih evropskih sredstev. Gre za projekt Life Bober, ki mu je Evropska komisija namenila skoraj pol milijona evrov.

STA
Andrej Vizjak menda noče podpisati pogodbe.

Inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra je namenjen biotski raznovrstnosti vodnih ekosistemov in s tem ohranjanju naravnega okolja za bobre in vidre. Leta 2016 je bil njihov projekt Aquaviva uvrščen med 27 najboljših projektov Life na področju narave.

Kot so že včeraj pojasnili v Inštitutu 8. marec, je za prejem sredstev Evropske komisije za odobritev projekta Life Bober umanjkal le še podpis pristojnega ministra, torej ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki pa da je Lutri sredstva odrekel iz gole maščevalnosti. Lutra je namreč v času, ko je bil Vizjak zaposlen v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, sodelovala v pravnem postopku proti gradnji hidroelektrarne Mokrice. Opozorili so še, da gre za še en primer izčrpavanja slovenskih nevladnih organizacij, ki jim je ministrstvo krila pristriglo že s spremembo Zakona o ohranjanju narave so spomladi 2020. »Lutra je dovolj velika organizacija, da je status v javnem interesu ohranila, zato jo minister poskuša finančno izčrpati in ji preprečiti dostop do že pridobljenih evropskih sredstev,« so zapisali in dodali, da gre le za zadnji »škandal na MOP, kjer si kljuke podajajo lobisti in vplivni gospodarstveniki, minister Vizjak pa skrbi, da njegovi prijatelji brez težav dobivajo vplivne pozicije, sredstva in projekte.«

Manjkajoča sredstva

Medtem Lutra na podpis pogodbe in prejem sredstev Evropske komisije čaka že 13 mesecev in če želijo prejeti sredstva Evropske komisije, morajo iz lastnega žepa založiti 124.000 evrov, ki jih nimajo. Projekt se je namreč začel že septembra 2020 in je že globoko v teku, Vizjakov podpis pa bil le gola formalnost. Evropska komisija je namreč leta 2020 Lutrin projekt LIFE Beaver uvrstila med 123 projektov za evropsko financiranje iz programa LIFE. Zanj je namenila 491.674 evrov ob pogoju, da v Lutri sami zagotovijo 124.000 evrov, poroča STA. 

Kot so pred dnevi na Twitterju sporočili iz mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS, je Lutra po podpisu pogodbe s Komisijo oddala vlogo za državno sofinanciranje na razpisu, na katerem se je ministrstvo za okolje in prostor zavezalo k financiranju lastne soudeležbe za projekte, izbrane v okviru programa LIFE. To je po navedbah CNVOS tudi skladno s prakso, da država pri tovrstnih projektih zagotovi manjkajoča sredstva in tako omogoči pritok bistveno večjih vsot evropskih sredstev, še poroča STA.

Po navedbah CNVO je predstavnica ministrstva Lutro februarja 2021 obvestila, da je ministrstvo denar za projekt zagotovilo in Lutri posredovalo predlog pogodbe o sofinanciranju. Pogodbo so uskladili 16. februarja tistega leta, a je minister Vizjak ni podpisal. Ob tem naj bi Lutra iz neuradnih virov izvedela, da tega niti ne namerava storiti.

Na vrsti še živali

Na današnji novinarski konferenci, na kateri so Inštitutu Lutra podporo izkazali predstavniki Inštituta 8. marec, Umanotere, Greenpeaca, Eko Kroga, CNVOS in društva Smetumet, so znova spomnili na sporni zakon o vodah, ki da je simptom Vizjakovega delovanja, uperjenega proti okolju in naravi. V primeru Lutre so zdaj na vrsti še živali, so poudarili. »Tovrstno delovanje je simptomatično za delovanje te oblasti: oblasti, ki sankcionira vse, ki si do nje drznemo biti kritični, oblasti, ki ne izbira sredstev za napad na ljudi, ki mislijo in delajo dobro. Na tej tiskovni konferenci stojimo, ker smo v tem primeru Inštitut Lutra vsi mi.« je denimo povedala Alenka Kreč Bricelj iz društva Smetumet

»Ob tem velja omeniti, da imata Inštitut Lutra in Minister Vizjak jasno zgodovino. Ko je bil Vizjak še zaposlen v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, je Lutra sodelovala v pravnem postopku proti gradnji hidroelektrarne Mokrice. Rezultat enačbe je jasen,« pa je poudarila Petra Meterc iz Inštituta 8. marec.

Spomnili so na spremembo Zakona o ohranjanju narave, s katero je Vizjak bistveno onemogočil številne okoljske in naravovarstvene organizacije, da se ne morejo vključevati v sodne in pravne postopke. Katarina Bervar Strnad s Pravno informacijskega centra je poudarila, da so že dve leti te vlade »soočeni z ukinjanjem sredstev okoljskim in drugim nevladnim organizacijam, z dojemanjem celotnega sektorja kot 'nagajalcev'. V praksi pa smo nevladniki že neštetokrat na sodiščih in nenazadnje na referendumu dokazali, da imamo zelo pogosto prav in tudi, da nas javnost podpira. Zato je vsako tovrstno dejanje le še izraz nemoči oblasti in podlih poskusov izčrpavanja sektorja, da se nase zmage na sodiščih in drugje ne bi več zgodile. Kljub temu, da upamo, da bo tovrstnega početja kmalu konec, pa je treba proti vsakem tovrstnem poskusu protestirati in javnost opozoriti na mahinacije vlade.«

Goran Forbici, direktor CNVOS, je glede ignorance trenutne vlade, ko je govora o nevladnih organizacijah,opozoril, da je Lutrin primer »simbol vsega, kar je narobe z Janševo vlado in našo državo v zadnjih dveh letih. Samovolja in zlorabe položajev, ignoriranje veljavnih pravil in predpisov, konstantni napadi in maščevalnost do vseh, ki jim ne aplavdirajo. To lahko ustavimo skupaj.«