Vsebine ne bodo razkrivali

Ruska delegacija v Istanbul, Lavrov spregovoril o možnosti srečanja med Putinom in Zelenskim

S.R.
28. 3. 2022, 12.49
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 12.53
Deli članek:

Iz Kremlja so danes sporočili, da bi se lahko mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino jutri nadaljevala v Turčiji.

Reuters
Lavrov je dejal, da še ni primeren trenutek za srečanje med Putinom in Zelenskim.

Ukrajina in Rusija v dosedanjih pogajanjih nista uspeli najti skupnega jezika. Prvim krogom pogajanj na beloruski meji so sledili virtualni pogovori, ki pa so se prav tako končali brez otipljivega napredka. Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan sta se nato v včerajšnjem telefonskem pogovoru sporazumela, da se bodo pogajanja nadaljevala na štiri oči, in sicer v Istanbulu, kamor so po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova danes že odpotovali ruski pogajalci. »Čeprav ne moremo in ne bomo govorili o napredku pogovorov, je dejstvo, da se nadaljujejo z osebno udeležbo, seveda zelo pomembno,« je dejal Peskov. Dodal je, da so se odločili, da vsebine pogovorov ne razkrivajo, saj bi to lahko pogajanja le ogrozilo.

Dotaknil se je tudi vprašanja, ali bi se bil Putin pripravljen osebno srečati z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, kar je že večkrat predlagal slednji. Po navedbah Peskova temu zaenkrat niso nič bližje, tudi v pogajanjih pa da niso dosegli kakšnega preboja. Morebitno srečanje med Putinom in Zelenskim je medtem za srbske medije komentiral ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dejal je, da bi bilo srečanje na tej točki »kontraproduktivno« in da se bi morala voditelja sestati takrat, ko se bodo pogajalci sporazumeli o ključnih vprašanjih.

Zelenski je sicer včeraj dejal, da je pripravljen razpravljati o tem, da bi Ukrajina postala nevtralna, kar je glavna točka spora z Rusijo, a bi morala biti ta odločitev potrjena na referendumu, pri čemer bi morala biti varnost v Ukrajini zajamčena s tretjih strani. Zelenski je še dejal, da želi doseči kompromis z Rusijo glede vprašanja Donbasa. Dodal je, da je vprašanje ruskega jezika ena od tem pogajanj, in da je dogovor z Rusijo možen le, če se ruske čete umaknejo iz Ukrajine.