Tragedija ob Ženevskem jezeru

Sobe so bile polne konzerv in zdravil, se je družina pripravljala na konec sveta? Preživel le 15-letni sin ...

R.T.
28. 3. 2022, 10.50
Deli članek:

V Švici še vedno buri duhove družinska tragedija, ki se je prejšnji četrtek odvila v Montreuxu, letovišču ob Ženevskem jezeru.

Reuters
Forenzični izvedenci in policisti na kraju tragedije v Montreuxu.

Kot smo že poročali, je v četrtek v zgodnjih jutranjih urah z balkona stanovanja v sedmem nadstropju stanovanjske zgradbe padlo ali skočilo pet oseb. Na asfaltu pred zgradbo so obležali 40-letni moški, njegova 41-letna soproga, njuna 8 in 15 let stara otroka ter sestra dvojčica 41-letnice. Preživel je le 15-letni sin.

V zadnjih dneh se je veliko ugibalo, kaj bi lahko botrovalo tej strašanski tragediji. Znano je, da so na vrata stanovanja pred grozoto potrkali policisti, ki so morali po uradni dolžnosti preveriti, kaj se dogaja z otrokoma, ki sta se sicer šolala doma, a bi se morala v skladu s švicarsko zakonodajo kljub temu javljati šolskim organom. Švicarski mediji so pozneje poročali še, da naj osemletne deklice sploh ne bi bilo v državnih registrih. Pojavljala so se tudi ugibanja, ali je bila družina del kakšne sekte. Zdaj je znanih nekoliko več informacij o razmerah, v katerih so živeli.

Policija zaenkrat še ni potrdila, ali je že zaslišala 15-letnika, ki je padec preživel. V kritičnem stanju so ga pripeljali v bolnišnico, a naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje trenutno stabilno. Upajo sicer, da bo najstnik nekoliko osvetlil dogajanje za stenami, s katerimi se je pred svetom obdala ta francoska družina. Po poročanju tako švicarskih kot francoskih medijev naj bi bila družina del gibanja tako imenovanih pripravljalcev na konec sveta. Francoski časnik Journal du Dimanche denimo poroča, da »ni skoraj nobenega dvoma,« da je šlo za sekto in skupinski samomor. Po poročanju časnika Le Parisien pa naj bi družina živela v skorajda popolni osami, v petsobnem stanovanju pa naj bi uporabljali vsega dve sobi. Okna so bila nepredušno zaprta, skoznje ni posijala sončna svetloba, tri sobe pa naj bi bile polne najrazličnejših konzerv in zdravil.