Povzročil razdejanje

Nekdaj pomemben člen v SDS, ki ga povezujejo tudi s Snežičem, krvavel v frizerskem salonu

R.T.
28. 3. 2022, 10.05
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 12.01
Deli članek:

Dosje znanega Mariborčana Gregorja Jeze, nekdanjega vidnega člana stranke SDS, je pester, zdaj pa je priznal lopovščino, ki si jo je privoščil pred slabima dvema letoma.

Mediaspeed
Jeza je bil zaradi vpletenosti v skoraj milijonsko oškodovanje paradržavnega podjetja Elektrooptik obsojen na dve leti in tri mesece tako imenovane vikend zaporne kazni, ki je še ni odslužil.

Gregorja Jezo dobro poznajo sodne klopi, sam pa je dodobra spoznal tudi notranjost zapora. Poznan je sicer kot eden od akterjev v aferi Trenta, kjer je bil pomagač Janeza Janše pri dražitvi njegove bivše parcele, zaradi vpletenosti v skoraj milijonsko oškodovanje paradržavnega podjetja Elektrooptika, na čelu katerega se je zavihtel v času druge Janševe vlade, pa trenutno preživlja vikend zapor. Gre sicer za dolgoletnega pomembnega člana SDS, ki je bil v obdobju prve Janševe vlade precej neuspešen direktor družbe Hit Šentilj, njegovo ime pa se omenja tudi v povezavi z osebnim stečajem razvpitega Mariborčana Roka Snežiča, in sicer v okviru podjetja Prima Immobillia, ki je leta 2014 na javni dražbi kupilo vsa tri Snežičeva stanovanja v Mariboru in Fiesi, poroča časnik Večer, kjer dodajajo, da je zdaj edini lastnik tega podjetja Združenje davkoplačevalcev Slovenije, ki ga vodi Jeza. Tako Jeza kot Snežič sta tudi stara znanca direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada Petre Grah Lazar.

V frizerskem salonu povzročil razdejanje

A časnik Večer zdaj poroča o še eni njegovi podlosti, ki so jo je privoščil med predlanskimi prvomajskimi prazniki. Tožilstvo mu je namreč očitalo, da je v noči na 2. maja 2020 vlomil v frizerski salon v bližini Medicinske fakultete v Mariboru, kar je Jeza sprva zanikal. Po navedbah časnika je takrat storilec v frizerskem salonu povzročil pravo razdejanje, na kraju zločina pa pustil tudi krvave sledi. Že takrat so prejeli informacijo, da za dejanjem stoji Jeza, ki je bil z oškodovancem v dolžniško-upniškem razmerju. Zaradi finančnih težav je namreč salon prodajal na dražbi, zaradi česar je Jezo prosil za posojilo 20.000 evrov. Jeza je posojilo nato izročil njunemu skupnemu prijatelju, ki je salon kupil na dražbi in postal lastnik »na papirju,« da je lahko oškodovanec še naprej opravljal svojo dejavnost. Maja leta 2020 je Jeza terjal vračilo, skupaj z zaostalo najemnino in obrestmi, a naj bi nato padel dogovor o vračilu po praznikih. »Kaj je razjezilo Jezo, da je še isto noč na silo vstopil v lokal in razbil vse, kar mu je prišlo pod roke, se v kazenskem procesu ni razčiščevalo,« še poroča Večer, za katerega je Jeza že dan po dogodku pojasnil, da nikoli ne bo prišlo do kazenskega postopka, saj da je lokal financiral sam, zato pa da lahko z njim počne, kar hoče.

Zadevo je nato preiskovala policija, ki je storilcu očitala storitev kaznivih dejanj velike tatvine in poškodovanja tuje stvari. Jeza je kaznivo dejanje še lani zanikal, zdaj pa si je premislil. Na predobravnavnem naroku je krivdo priznal. Sodnica Tanja Rot ga je obsodila na pol leta pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodišče je Jezo, ki je uradno brez premoženja, oprostilo plačila sodnih stroškov in takse, moral pa bo plačati stroške oškodovanca, ki jih je imel ta s svojim pooblaščencem. Oškodovanec, ki ga ni bilo na narok, je prek svojega pooblaščenca zoper Jezo vložil tudi premoženjskopravni zahtevek v višini okoli 20 tisoč evrov, a ga je Rotova napotila na pravdo.