Nevarna poteza predsednika vlade

Slovenska diplomatsko-vojaška odprava že na poti v Kijev

R.T./STA
25. 3. 2022, 20.04
Posodobljeno: 25. 3. 2022, 20.11
Deli članek:

Začasni odpravnik poslov Slovenije za diplomatske naloge v Ukrajini Boštjan Lesjak je že na poti v Kijev.

STA
Ministrstvo za zunanje zadeve

Boštjan Lesjak je kot opazovalec Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) med letoma 2015 in 2019 v Ukrajini že delal, in sicer v Doneškem bazenu. Lesjak je bil sicer podpolkovnik Slovenske vojske, po novem pa je že zaposlen na Ministrstvu za zunanje zadeve in nič več v Slovenski vojski.

Kot smo že poročali, so bili do Janševe poteze, da v Kijev pošlje bolj vojaškega kot diplomatskega predstavnika, kritični v opoziciji. Pri tem so izpostavili tako dejstvo, da večina evropskih diplomatov trenutno deluje v Lvovu in ne Kijevu, ter da, kot je izpostavila predsednica SD Tanja Fajon, Janša s potezo ogroža varnost slovenskih državljanov. Prav tako so v stranki SD izpostavili nevarnost mešanja diplomacije in vojske.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je premier Janez Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov.

Kasneje se je potem izkazalo, da so prostovoljca, ki bo prevzel nalogo, našli na obrambnem in ne na zunanjem ministrstvu. V medijih so se nato začela tudi ugibanja o konkretnih imenih, ki pa jih uradno doslej ne na MZZ, ne na Morsu in ne v kabinetu premierja niso ne potrdili ne zanikali.

Da je začasni odpravnik poslov, ki ga Slovenija pošilja v ukrajinsko prestolnico, Boštjan Lesjak, je v četrtek nato v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija potrdil generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu Jernej Müller.

Ker mora odpravnika poslov na misijo skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje in ne obrambno ministrstvo, so morali Lesjaka pred odhodom premestiti in naj bi bil zato že nekaj dni zaposlen na MZZ.