Kultura bojkota

VIDEO: Putin Rusijo primerjal z avtorico knjig o Harryju Potterju

R.T.
25. 3. 2022, 18.37
Posodobljeno: 25. 3. 2022, 18.38
Deli članek:

V nenavadnem govoru je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno bojkotiranje ruskih pisateljev in skladateljev primerjal s tem, kar se je na Zahodu zgodilo JK Rowling, avtorici knjig o Harryju Potterju.

Reuters
V današnjem nagovoru je Putin kritiziral Zahod zaradi napadov na rusko kulturo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem televizijskem nagovoru zatrdil, da skuša Zahod ukiniti rusko kulturo, vključno z deli izvrstnih skladateljev kot so Peter Iljič Čajkovski, Dimitrij Šostakovič in Sergej Rahmaninov.

V nadaljevanju govora je Putin bojkot ruske kulture, ki se trenutno dogaja v državah na Zahodu primerjal s tako imenovano "cancel culture", kulturo bojkota. Kultura bojkota je širok pojem, ki ga je moč opisati kot prakso izobčenja ljudi iz javnega prostora, ko se njihove vrednote, izjave ali dejanja izkažejo za neskladna z liberalnimi vrednotami. Primeri tako imenovane kulture bojkota na eni strani vključujejo igralca Kevina Spaceya, ki so ga po obtožbah, da je spolno zlorabljal dečke, izključili iz vseh njegovih filmskih projektov, na drugi strani pa tudi avtorico JK Rowling, ki je s svojimi zapisi o transseksualnih osebah razburila del kritične javnosti.

"Nedavno so izobčili mladinsko pisateljicoJoanne Rowling, avtorico knjig, ki so se po celotnem svetu prodajale v stotinah milijonov, in to zato, ker se z njo niso strinjali zagovorniki tako imenovane spolne svobode,"je dejal Putin v kritiki kulture bojkota in nadaljeval: "Sedaj skušajo ukiniti našo državo. Govorim o progresivni diskriminaciji vsega, povezanega z Rusijo."

Kulturo bojkota je Putin nadalje primerjal s sežiganjem knjig, ki so ga v 30-ih letih prejšnjega stoletja izvajali nacisti. Te teme se je med rusko invazijo v Ukrajini poslužil že večkrat.

"Takih dejanj si v naši državi sploh ne moremo predstavljati, pred tem pa nas varuje prav naša kultura."

Putinov nagovor v ruščini si lahko ogledate spodaj:

Na Putinovo izjavo o njenem delu pa se je že odzvala JK Rowling sama. Na družbenem omrežju Twitter je zapisala: "Za izražanje kritik zahodnjaške kulture bojkota morda tisti, ki v tem trenutku ubijajo civiliste zaradi upora in zapirajo ter zastrupljajo svoje kritike, niso najbolj pristojni." Svoji izjavi je dodala povezavo do članka BBC o Putinovem kritiku Alekseju Navalnemu.