Redni gostje dogodkov SDS

Za SDS so nepristranski novinarji lahko le malikovalci Janeza Janše

Mihael Korsika
21. 3. 2022, 08.03
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 11.26
Deli članek:

Največja parlamentarna stranka SDS že leta večjemu delu novinarjev nacionalne televizije očita pristransko poročanje, medtem ko je sama poskrbela, da najodgovornejša mesta in naloge na Kolodvorski prevzemajo »nepristranski« novinarji, ki se udeležujejo strankinih predvolilnih shodov.

Primož Lavre
Največ objav Igorja Pirkoviča in Jožeta Možine na družbenih omrežjih je povezanih z Janezom Janšo in objavami medijev SDS.
Sodelovanje Možine in SDS leta 2022
 10. januar, Šentjernej

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je 10. januarja Jožeta Možino gostila na pogovornem večeru v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, kjer je predstavil svojo najnovejšo knjigo.
6. marec
Poslanka SDS Mojca Škrinjar je v imenu stranke SDS, na objavi je namreč logotip SDS, vabila na predstavitev najnovejše knjige Jožeta Možine, ki je potekal v dvorani župnišča Sv. Frančiška v ljubljanski Šiški.
7. marec
Dolenjske Toplice V Kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah je potekal pogovorni večer poslanke SDS Anje Bah Žibert z Možino, ki je ob tem predstavil svojo najnovejšo knjigo.
10. marec 2022
Črnomelj Pogovor v organizaciji Združenja vrednot slovenske osamosvojitve, na katerem je imela uvodno besedo predsednica VSO Dolenjska z Belo krajino Maja Kocjan. Združenje je tesno povezano s SDS, prvi predsednik združenja je bil aktualni notranji minister iz SDS Aleš Hojs. Maja Kocjan je črnomaljska občinska svetnica SDS in županska kandidatka SDS na zadnjih lokalnih volitvah.
16. marec
Hotinja vas Predsednik mariborskega podmladka SDS Luka Simonič in portal e-Maribor, ki je del medijskega stroja SDS, sta vabila v Kulturni center Hotinja vas v občini Hoče - Slivnica, kjer je 16. marca potekala predstavitev najnovejše knjige Jožeta Možine. 

Vladajoča SDS si je pred začetkom uradne predvolilne kampanje za aprilske parlamentarne volitve uspela popolnoma podrediti javno radiotelevizijo. Zadnji korak je bilo imenovanje Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti odgovornega urednika spletnega portala MMC Radiotelevizije Slovenija, ki je naletelo na oster odziv novinarskega kolektiva.

Predsednik SDS Janez Janša, člani stranke in simpatizerji SDS sicer že od osamosvojitve urednikom in novinarjem nacionalne televizije očitajo pristransko poročanje. Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, so novinarji in novinarke označeni za pristranske ali celo prostitutke, če v prispevkih izražajo kakršenkoli dvom ali kritiko delovanja oziroma odločitev aktualne vlade, medtem ko so za SDS edini pravi tisti, ki glorificirajo lik in delo Janeza Janše.

Da razčistimo že na začetku; vsi državljani svobodno odločajo o svojih političnih preferencah in podpori katerikoli stranki na volitvah, v primerjavi z »običajnimi« državljani pa se novinarji in uredniki zaradi narave svojega dela ne morajo javno opredeljevati glede podpore posamezni politični opciji.

Medtem ko je imel Janša v preteklosti polna usta očitkov o pristranskosti novinarjev, ki niso poročali v skladu z nepisanim pravilom Noriškega kraljestva, kralj ima vedno prav, je dosegel, da je pred volitvami najodgovornejša mesta na nacionalni televiziji zasedel kader, ki svojo zvestobo in podporo, tudi javno, izkazuje le eni politični opciji oziroma so z njo tesno povezani. Gre za SDS in voditeljico odmevov Rosvito Pesek, novinarja Jožeta Možino in Igorja Pirkoviča, ki so v zadnjih dveh letih pred svojimi mikrofoni največkrat gostili Janšo.

Izogibanje tudi navideznim konfliktom interesa

»Da bi se novinar izognil dejanskim ali navideznim konfliktom interesov, se mora odreči darilom, uslugam, nagradam in drugim ugodnostim. Izogniti se mora delu zunaj novinarskega poklica, ki zmanjšuje njegovo verodostojnost ali verodostojnost novinarske skupnosti ,« pravi 27. člen novinarskega kodeksa.

Začnimo pri voditeljici odmevov. Rosvita Pesek je v času predvolilne kampanje za parlamentarne volitve leta 2011 predavala na dogodku, ki ga je organiziral podmladek SDS - Slovenska demokratska mladina in Ženski odbor SDS Trebnje, na temo svoje doktorske disertacije Politični subjekti in osamosvojitev Slovenije. Društvo novinarjev Slovenije je njeno sodelovanje na strankarskih predvolilnih shodih označilo za nesprejemljivo. V skladu s poklicnimi merili na RTV Slovenija morajo novinarji, ko se odločijo za kandidaturo ali sodelovanje na volitvah, o tem pravočasno obvestiti svojega odgovornega urednika.

»Za sodelovanje v volilni kampanji šteje, če je novinar kandidat politične stranke in če kot govornik ali moderator sodeluje na strankarskih zborovanjih ali nastopa v volilnih oglasih in promocijskih oddajah. Za kakšen angažma gre v tem primeru, nismo seznanjeni, predvidevamo pa, da je z dejavnostmi novinarke uredništvo seznanjeno in bo javnost seznanilo, ali je takšno početje v skladu s pravili,« so takrat poudarili v društvu novinarjev. »Ne vidim nobenega razloga, da predavam vsem, samo na prireditvi, ki jo organizira politična stranka, pa naj bi bilo to sporno,« se je na ugotovitve društva leta 2011 odzvala Peskova.

Možina in Pirkovič stalna gosta večerov SDS

Novoimenovanemu uredniku portala MMC Igorju Pirkoviču se ne le navideznim, temveč tudi dejanskim konfliktom interesom ni uspelo izogniti že pred predavanji Peskove. Ko je leta 2008, v času prvega slovenskega predsedovanja Evropski uniji, luč sveta ugledala neuradna himna SDS z naslovom Za Slovenijo živim, stranka ni želela odgovarjati na vprašanja o avtorstvu pesmi. Kasneje pa se je izkazalo, da je pesem spisal novinar Pirkovič. Poznate katerega drugega urednika nacionalke, ki je spesnil pesem za katero politično stranko?

Twitter
/

twitter
/

twitter
/

twitter
/

twitter
/

Tako kot Peskova tudi Pirkovič nima težav z obiskovanjem predvolilnih dogodkov SDS. Pirkovič se namreč udeležuje dogodkov, ki jih v okviru predvolilne kampanje organizira SDS. Minuli četrtek je na pogovornem večeru v Logatcu predstavil svoje tri pesniške zbirke, na dogodku pa se je predstavil tudi kandidat za poslanca SDS v Logatcu in predsednik lokalnega odbora stranke Zoran Mojškerc. Dan pred tem je Pirkovič nastopil na pogovornem večeru v občini Starše. Pogled mladih na dogajanje bo poleg Pirkoviča popestril tudi predsednik SDM (podmladek SDS, op. a.) Maribor Luka Simonič. Pirkovič je na Brdu pri Kranju minuli teden kot pesnik nastopil tudi na odkritju doprsnega kipa, ki je bil prvi predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije, katere pravna naslednica je Janševa SDS. Ironično je, da je tretji na listi najbolj »nepristranskih« novinarjev SDS Jože Možina nasprotovanje in ogorčenje novinarskega kolektiva ob imenovanju Pirkoviča za v. d. urednika spletnega portala MMC označil za »v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma«.

Dogodkov SDS se udeležuje tudi Možina, stranka pa jih oglašuje na družbenih omrežjih in drugih komunikacijskih kanalih. Poslanka Mojca Škrinjar je na primer pred dvema tednoma vabila na predstavitev ene izmed knjig Jožeta Možine, ki je potekala v županiji v Šiški. V primeru vabila, ki je bilo objavljeno na poslankinem Twitterju in na katerem je dobro viden logotip SDS, Možina ne vidi težav oziroma dejanja sprevrženega političnega aktivizma.

Predstavitev zadnje knjige Jožeta Možine v Beli krajini na pogovornem večeru, ki ga je organizirala dolenjska sekcija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, so spremljali protest krajanov proti potvarjanju zgodovine, ki še bolj poglablja razklan narod. Dogodek je odprla predsednica VSO Dolenjska z Belo krajino Maja Kocjan, sicer občinska svetnica SDS in županska kandidatka SDS v Črnomlju na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018.

Možina je svojo zadnjo knjigo napisal na podlagi doktorata, ki mu ga je sofinancirala RTV Slovenija. V letih 2010 in 2011 je tako skupno prejel 3000 evrov, medtem ko je doktorat zaključil in objavil šele leta 2016. Knjiga je izšla leta 2019, Možina pa jo med drugim prodaja na svoji spletni strani, za postavitev katere je od Podjetniškega sklada RS prejel 3999 evrov.

Ponudnik, pri katerem je Možina naročil izdelavo spletne strani s trgovino, trenutno za izdelavo do 15 vsebinskih podstrani, na katerih je do 30 fotografij in kjer je možno prodajati največ tri izdelke, s popustom računa 399 evrov, medtem ko redna cena znaša 479 evrov. Na spletni strani Možine, za katero smo davkoplačevalci odšteli 4000 evrov, smo sicer našli pet vsebinskih strani in tri fotografije.

Za neodvisnega je Janša junak

Twitter
Poslanka SDS Mojca Škrinjar vabi na predstavitev knjige Jožeta Možine.

Kot neodvisni novinar je imel Jože Možina oktobra leta 2014 govor pred ljubljansko sodno palačo na enem izmed protestov, ki jih je v podporo na Dobu zaprtemu Janezu Janši organiziral Odbor 2014. »V junijskih dneh, na večer letošnje državne proslave, sem v Ljubljani srečal Toneta Krkoviča, ki se je pripravljal na odhod v zapor. Prizadet, a ne strt se je zaskrbljeno poslovil in odhitel v noč. Malo po tem sem šel po mestu in na Kongresnem trgu srečal predsednika vrhovnega sodišča gospoda Branka Maslešo, kako je iz teme stopil na rdečo preprogo in se podal v prvo vrsto na državni proslavi za dan slovenske državnosti. Za vse in mnoge, ki imamo radi domovino, je to žalitev. Junaki odhajajo v zapor očitno po krivici, častilci bivšega režima, ki si slovenske države niso želeli in je ne morejo nositi v srcu, pa stopajo v njene prve vrste. Naj se zahvalimo, mislim da g. Borutu Pahorju, njegovi vladi, za tako hlapčevski in navdahnjen izbor prvega sodnika, ki je bržkone po godu slovenskemu podzemlju in obstanku le-tega v prihodnosti,« je v svojem govoru ugotavljal Možina.

»Napadanje« delodajalca in oglaševanje konkurence

Pregled družbenih omrežij Rosvite Pesek, Igorja Pirkoviča in Jožeta Možine kaže, da jih prva v veliki meri uporablja v zasebne namene oziroma so na njih večinoma objave, vezane na družino in preživljanje prostega časa, medtem ko jih Pirkovič in Možina večinsko uporabljata za širjenje idej in sporočil SDS, kritiziranje RTV Slovenije in hvaljenje komercialnih televizij Planet TV in Nova TV ter posredovanje novic omenjenih dveh televizij.

»Dnevnik Planet TV vreden ogleda,« je v enem izmed zapisov ugotovil Pirkovič. V drugem je posredoval sporočilo vladnega urada za komuniciranje, ki je madžarskemu predsedniku Viktorju Orbanu izrekel dobrodošlico ob njegovem prihodu na vrh EU – Zahodni Balkan. Pirkovič se je zavzel tudi, da bi skupno oddajo o covidu RTV pripravila z Novo24, in ne s Pop TV. Možina in Pirkovič sta tudi redna gosta oddaj na Novi24, ki predstavlja neposredno konkurenco nacionalni televiziji.

Twitter
Neodvisni v. d. urednika MMC Igor Pirkovič na shodu v podporo Ukrajini ob premierju in predsedniku SDS Janezu Janši.