Vojna v Ukrajini

FOTO: V bombardiranju trgovskega centra v Kijevu umrlo najmanj osem ljudi

S.R.
21. 3. 2022, 06.54
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 12.23
Deli članek:

Ruska vojska je ponoči napadla trgovski center v Kijevu, iz Sumija poročajo o nesreči v kemični tovarni, iz katere je uhajal amonijak. Ruski ultimat ukrajinskim vojakom, ki se borijo v Mariupolju, je medtem naletel na gluha ušesa.

Reuters
Posledice ruskega bombardiranja trgovskega centra v Kijevu.

V Kremlju so včeraj ukrajinskim borcem v Mariupolju na jugovzhodu države, ki ga že skoraj štiri tedne neusmiljeno oblegajo ruske sile, boji pa so se v zadnjih dneh preselili v samo središče mesta, postavili ultimat. Zahtevali so popolno predajo do 5. ure danes zjutraj po moskovskem času (3. ure po srednjeevropskem času), pri čemer so navedli, da bodo civilistom in vojakom, ki bodo odložili svoje orožje, omogočili varen izhod iz mesta. Ukrajinski odgovor je bil pričakovan, branitelji se bodo borili do konca.

»Ni govora o kakršni koli predaji, da bi odložili orožje. O tem smo že obvestili rusko stran,« je po poročanju ukrajinskih medijev dejala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ki je Kremelj pozvala, naj raje vzpostavijo humanitarne koridorje, namesto da »zapravljajo čas z osemstranskimi pismi.« Vsi poskusi vzpostavitve humanitarnih koridorjev iz tega obleganega mesta so bili doslej neuspešni, tako Ukrajina kot Rusija pa krivdo za to prelagata druga na drugo. Iz Kremlja se sicer po preteku roka za predajo še niso odzvali. Humanitarne razmere v Mariupolju, mestu z več kot 400.000 prebivalci, naj bi bile katastrofalne, nečloveške. Električne energije praktično ni, vprašljive pa so tudi zaloge hrane in vode. Mestne oblasti so sicer v zadnjih dneh sporočile, da naj bi več tisoč prebivalcev prisilno deportirali v Rusijo, a ta poročila niso potrjena.

Reuters
Posledice današnjega ruskega napada na trgovski center v Kijevu.

Drugje po državi

Iz ukrajinske vojske so danes zjutraj sporočili, da v zadnjem dnevu na bojiščih po državi niso zabeležili bistvenih sprememb. Dodali so, da so z letali in artilerijskimi sistemi uspešno napadli nekaj ruskih tarč, »okupatorji pa na začasno okupiranih ozemljih še naprej terorizirajo lokalno prebivalstvo in ropajo.« Tako naj bi ukrajinska vojska po njihovih navedbah v nedeljo sestrelila eno rusko letalo, štiri brezpilotna letala in dva manevrirna izstrelka.

Rusi naj bi ponoči bombardirali trgovski center v Kijevu. V napadu in poznejšem požaru naj bi umrlo najmanj osem oseb.

Iz mesta Sumi na severovzhodu medtem poročajo o nesreči v kemični tovarni Sumykhimprom, iz katere naj bi uhajal amonijak, zaradi česar je guverner tamkajšnje regije Dmitro Živitski prebivalce, ki prebivajo na območju s polmerom 2,5 kilometra okoli kemične tovarne, pozval, naj se zadržujejo v zakloniščih. Amonijak je po njegovih navedbah »brezbarvni plin ostrega, dušečega vonja, ki je lažji od zraka, zato naj se za zatočišče uporabijo zaklonišča, kleti in pritličja zgradb.« Živitski sprva več podrobnosti o vzroku nesreče ni pojasnil, so pa iz ukrajinske državne službe za izredne razmere pozneje sporočili, da je bila kemična tovarna v jutranjih urah tarča ruskega obstreljevanja, pri čemer naj bi bil poškodovan en rezervoar, v katerem se je nahajal amonijak. Poškodovan naj bi bil tudi en delavec v tovarni, težavo pa naj bi medtem že odpravljali. Živitski je pozneje še pojasnil, da so uhajanje plina po dveh urah uspešno ustavili, nevarnost za prebivalstvo pa naj bi že minila.