PREDHODNO NAČRTOVANJE

So solarni paneli v času višanja stroškov smiselna investicija?

Mare Koren
20. 3. 2022, 18.29
Posodobljeno: 20. 3. 2022, 18.31
Deli članek:

Dvig cen električne energije in ogrevanja je marsikoga pripeljal do razmisleka, kako privarčevati. Sončne elektrarne niso nekaj novega, a so se izkazale kot dobra investicija, ki lahko predvsem v nestabilnih časih koristi denarnici pa tudi okolju.

Shutterstock
Najprimernejša kombinacija strehe je, da je usmerjena na jug in ima strešni naklon od 30 do 35 stopinj.

Danes si življenja brez elektrike ne znamo več predstavljati. V Sloveniji gospodinjstva povprečno porabijo četrtino celotne končne porabe električne energije. Povprečno gospodinjstvo na leto porabi okoli 4000 kilovatnih ur električne energije. Zato je obračanje k obnovljivim virom smotrna odločitev, če se zavedamo, da se poraba elektrike vedno bolj veča. Rešitev pri tem ponuja tudi država z različnimi subvencijami. Izkoriščanje sončne energije, ki je neomejena, okolju prijazna in brezplačna, če odštejemo stroške investicije v sistem in njegovo vzdrževanje, je zagotovo smiselna naložba.

Investicija, ki se odplača sama, na voljo tudi subvencija

Solarni paneli, ki jih namestijo na streho objekta, so v zadnjih letih postali precej priljubljeni. Glavni razlog je povezan z občutnim znižanjem stroškov, obenem pa smo precej manj odvisni od električnega omrežja. Kljub visoki začetni investiciji si lahko že v prvem letu obetamo precejšnje prihranke. Seveda pa je to odvisno od različnih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati še pred namestitvijo. Za začetek je treba upoštevati pričakovano življenjsko dobo posameznih solarnih panelov ter poiskati najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, saj se s tem poveča možnost za to, da se bo začetni vložek zares povrnil. Pri tem lahko uveljavljate tudi subvencijo. Če se odločamo za solarni ogrevalni sistem, ki ga bomo uporabili za centralno ogrevanje, bo višina subvencije 30 odstotkov vrednosti naložbe. Na voljo je tudi subvencija za socialno šibko gospodinjstvo, pri kateri je pogoj zamenjava sistema za pripravo tople vode, pri čemer vam povrnejo tudi 100 odstotkov vrednosti naložbe. Rok za oddajo vloge v obeh primerih je pred začetkom del.

Eko sklad ima objavljen javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb. Obrestna mera je trimesečni EURIBOR +1,3 odstotka, odplačilna doba posojila je 10 let. 

Ustrezna streha

Čeprav solarne panele oglašujejo kot univerzalno rešitev, to ne drži povsem. Paneli pridejo v poštev pri različnih objektih, a obstajajo določene omejitve, kot je recimo vrsta kritine. Pri skrilavcu in cedri je namestitev solarnih panelov precej zahtevna, saj so potrebne posebne montažne komponente. Upoštevati je treba tudi velikost strehe in preveriti, ali ustreza solarnim panelom, pomembna pa je tudi njena usmeritev. Najboljša je usmerjenost proti jugu, tako je izkoristek solarnih panelov najboljši, investicija pa se bo povrnila v krajšem času.

Bodite previdni, pri postavitvi se obrnite na strokovnjake

Pri načrtovanju sončne elektrarne se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki bodo preverili sončno obsevanje glede na lego objekta ter izračunali predvideno količino energije. Kot smo že omenili, je veliko odvisno tudi od strehe. Pomembno je tudi, da solarni moduli niso v senci. To velja tudi za primere, ko jih osenčijo dimniki, zračniki, drevesa in podobno. Po izračunih strokovnjakov so najprimernejše strehe tiste, ki so obrnjene na jug, jugovzhod ali jugozahod ter imajo naklon med 20 in 60 stopinjami. Kot smo že omenili, je najboljši strešni naklon med 30 in 35 stopinjami, pri večjem oziroma manjšem naklonu so odstopanja in izgube približno petodstotne. A strokovnjaki pri tem dodajajo, da vsakodnevne inovativne rešite omogočajo vse bolj optimalne pogoje tudi pri manj običajnih naklonih in pri povsem ravnih strehah.