Zapisalo se bo v zgodovino

Grški konzul o Mariupolju: »Kar sem videl tam, upam, da nihče ne bo nikoli videl«

R.T.
21. 3. 2022, 07.54
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 07.56
Deli članek:

Grški generalni konzul v Mariupolju Manolis Androulakis je bil še zadnji diplomat Evropske unije, ki je zapustil to že skoraj štiri tedne oblegano mesto na jugovzhodu Ukrajine.

Reuters
Manolis Androulakis po prihodu na atensko letališče.

Androulakis je včeraj spregovoril o nečloveških razmerah v mestu, ki se bo po njegovih navedbah v zgodovino zapisalo kot eno tistih najbolj razvpitih mest, ki so bila med vojnami povsem opustošena. »Ni mi jih treba imenovati, to so Guernica, Coventry, Aleppo, Grozny, Leningrad.«

Androulakis, ki je od začetka ruske invazije pomagal pri evakuaciji več deset grških državljanov in Ukrajincev grškega porekla, je po poročanju tiskovne agencije Reuters Mariupol zapustil prejšnji torek. Skupaj s še desetimi grškimi državljani se je po štirih dneh prebil do moldavske meje, od tam pa so pot nadaljevali v Romunijo. V nedeljo je prispel na letališče v Atenah, kjer ga je pričakala družina. »Kar sem videl tam, upam, da nihče ne bo nikoli videl,« je dejal ob prihodu na letališče.

Reuters
Androulakis znova skupaj z družino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto rusko obleganje Mariupolja označil za »teror, ki se ga bomo spominjali stoletja.« Kot smo že poročali, je Kremelj ukrajinski vojski včeraj postavil ultimat, da morajo borci v Mariupolju do današnjega jutra odložiti orožje in zapustiti mesto. Ukrajina je ultimat zavrnila.