Dars obžaluje zaplet

Zakaj so oglobili voznika, ki sta prevažala bolne ukrajinske otroke

R.T.
14. 3. 2022, 14.59
Posodobljeno: 14. 3. 2022, 15.03
Deli članek:

Avtobus ukrajinskih otrok je bil v soboto na poti iz Ukrajine v tržaško bolnišnico, ko so ga na avtocestnem počivališču Lom ustavili uslužbenci Darsa.

Sašo A. Avramović
/

Voznika avtobusa z italijansko registrsko oznako sta povedala, da peljeta otroke, med katerimi so bili kronično bolniki in otroci z diabetesom in rakavimi obolenji, v tržaško bolnišnico Burlo Garafolo, je poročal Primorski dnevnik. Ker avtobus ni imel nameščene naprave DarsGo, ki samodejno zaračuna cestnino na podlagi prevožene razdalje, so jima uslužbenci Darsa zaračunali globo v višini 1600 evrov. Eden od voznikov je plačal polovičko, tako da so lahko nadaljevali pot do Trsta.

Z Darsa so danes sporočili, da voznika poleg tega nista imela dokumenta, s katerim bi dokazala, da je šlo za humanitarni prevoz. Če bi ga imela, bi bila oproščena plačila cestnine. Te jima ne bi bilo treba plačati tudi v primeru, če bi bilo vozilo ukrajinsko.

Kaj naj stori voznik, ki je plačal globo? »Vozniku predlagamo, da izkoristi zakonsko možnost in vloži zahtevek za sodno varstvo ter mu priloži ustrezne dokumente, iz katerih bo izhajalo, da je šlo za humanitarni prevoz. Na tej podlagi bo možno začeti postopek vračila plačane globe,« je razložil Marjan Koler z Darsa.

Zaradi neljubega dogodka so se na Darsu še odločili, da bodo Rdečemu križu in Slovenski Karitas nakazali donaciji za pomoč beguncem iz Ukrajine.