Kaj narediti?

Za vsakim dežjem posije sonce ali po vsakem padcu sledi rast?

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
14. 3. 2022, 14.18
Posodobljeno: 14. 3. 2022, 14.18
Deli članek:

Z vlaganjem na delniških trgih se pogosto, ko vrednosti na trgih začnejo padati in se zato znižuje tudi naša privarčevana vsota, sprašujemo, kaj narediti. Je to pravi trenutek za prodajo, nakup, dodatne vložke ali čakanje?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka KD Skladi

Padci vrednosti na borzah so se že zgodili, dogajajo se zdaj in zagotovo se bodo ponovno. Pri tem se je pomembno le spomniti, da za vsakim padcem pride odboj.

Različne raziskave kažejo, da vlagatelji v času višje volatilnosti trgov bolj podlegajo pritisku in prehitro ali nespametno sprejemajo naložbene odločitve. To je tudi največja grožnja donosom. Ne zaradi samih nihanj vrednosti portfelja, ampak zaradi tega, ker izredni odkloni od pozitivnih do negativnih novic in spremljajočih skokov in padcev cen povzroči, da vlagatelji emocionalno podležejo pritisku trga. Kaj to pomeni? Zagrabi jih panika, dvomijo o sprejetih odločitvah in razmišljajo o prodaji.

Osredotočenost na dolgoročne cilje naj bi investitorjem vlivala prepotrebno samozavest za spopadanje s povečano volatilnostjo. Žal se vse prepogosto zgodi, da marsikateri vlagatelj z izstopom s kapitalskega trga ob povečani volatilnosti »prekrši« eno osnovnih nepisanih finančnih pravil: ne prodajaj nizko. V času povečane volatilnosti na trgih adrenalina gotovo ne manjka, vendar dolgoročnih vlagateljev ne bi smelo preveč skrbeti, predvsem pa ni najbolj drzno prodajati naložb v takih okoliščinah.

Zakaj ne? Ker obstaja velika verjetnost, da čeprav se s »pravočasno« prodajo naložb vlagatelji izognejo izgubam, bodo, na drugi strani najverjetneje zamudili tudi odboj navzgor. Ta je lahko hiter, nepričakovan in močan.

Volatilnost na trgu je normalna, kot je tudi normalen neprijeten občutek ob znižanju vrednosti portfelja. Analiza ameriškega JPM Morgana je pokazala, da je petodstotni nihaj navzdol vrednosti ameriškega indeksa S & P 500 normalen pojav. Povprečno se zgodi vsake tri mesece. Tudi popravek vrednosti za deset odstotkov ni nekaj, kar bi dolgoročne vlagatelje posebej presenečalo, povprečno se zgodi vsako leto dni. Zvišana volatilnost predstavlja novo realnost trgov. Temu ustrezno je treba prilagoditi tako način investiranja kot tudi psihološko dojemanje tveganja.

Zakaj je dolgoročni horizont pomemben? Rezultati mnogih raziskav so potrdili, da strategija dolgoročnega vlaganja brez prepogostih sprememb portfelja prinesejo bistveno boljše rezultate. Ena takšnih študij o tem, koliko so investitorji zadnjih 10 let zaslužili in koliko bi zaslužili, če bi portfelj v tem času pustili nedotaknjen. Rezultati so bili presenetljivi in kažejo, da je povprečen vlagatelj v tem času zaslužil le 50 % tistega, kar bi zaslužil, če bi naložbenega (delniškega) portfelja ne bi spreminjal. Zato je bistveno, da v težkih časih ohranite svojo pozicijo. Zaželeno je imeti svoj načrt pri investiranju in kar je najpomembneje, treba se ga je držati. Pri tem mora vsak posameznik seveda dobro poznati sebe in svoja pričakovanja in predvsem – svoj odnos do tveganja. Vlagatelj mora, če želi investirati uspešno na dolgi rok, psihološko povsem nevtralno prenesti tako večje vzpone kot tudi večje padce, če se zgodijo kratkoročno.

Avtorica članka: Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investment