O financiranju stranke SDS

»Dvojni doktor« prava Rok Snežič: »Malo sem se prišel zabavat sem.« Na vprašanja odgovarjal: »Ne spomnim se«

G.G.
27. 1. 2022, 13.19
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 15.43
Deli članek:

Pred preiskovalno komisijo, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, se je danes znašel Rok Snežič, najljubši davčni svetovalec premierja Janez Janše.

Bobo
Rok Snežič ni hotel odgovarjati na vprašanja preiskovalne komisije.

Snežič je že v uvodu poskrbel za zaplet, ker se je oblekel v kratko majico in masko s fotografijo poslanca Levice Mihe Kordiša. Snežiča so opozorili na neustrezno masko, nato so mu na zaslišanje prinesli masko FFP2, ki si jo je namestil na obraz.

Preiskovalna komisija je danes zaslišala tudi Snežičevo soprogo Klavdijo Snežič, tudi ona pa na vprašanja ni želela odgovarjati. Sklicevala se je na člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Snežičeva se je na omenjeni člen sklicevala pri vseh vprašanjih, poroča STA.

V naslednjih minutah je pojasnil svoje stališče, ki ga je zavzel pred današnjim zaslišanjem. »Povabili ste me kot podjetnika, nisem politik, vi ste preiskovalna komisija, ki preiskuje odgovornost funkcionarjev, kar jaz nisem. Sem sem prišel le zato, ker na vabilu piše, da me boste sicer prisilno privedli,« je pojasnjeval svojo pozicijo Snežič in dodal, da kot podjetnik ne bo odgovarjal parlamentarni komisiji, to bi lahko le sodišču, tožilstvu ali policiji. »Ne bom odgovarjal na vprašanja, ki mi jih ne boste dajali vi, gospod Perić, ampak podpredsednik komisije, gospod Janko,« je nadaljeval Snežič. »Skliceval se bom na dva odgovora. Odgovor A bo »Se ne spomnim«, kar lahko vedno rečem kot priča, drugi (B) pa bo enak odgovoru moje žene, ki se je sklicavala na 10. člen zakona o parlamentarni komisiji.«

Tako se je torej odločil Snežič. Zakaj? »Jaz sem dvojni doktor prava,« se je pohvalil, in kot tak ne bo »dovoli, da ga zaslišuje gospod Janko, ki je medicinski brat po izobrazbi«, ker da mu je to »izpod časti«.

Do besede je končno prišel »Jani«, gre za poslanca LMŠ Janija Möderndorferja, podpredsednika te preiskovalne komisije. »Dvojnega doktorja« je zaprosil, če ga naziva kot poslanca državnega zbora, vsaj po priimku, ker »nista v nobenem osebnem razmerju«.

Bobo
Rok Snežič

Komisija je za Snežiča brezzobi tiger

Möderndorfer je Snežiča poučil, kako potekajo preiskovalne preiskave. Tokrat nastopa v vlogi priče, ker je v dokumentacijah njegovo ime večkrat povezano z osebami, ki pa so predmet preiskave in se ugotavlja njihovo morebitno politično odgovornost.

Sledilo je prvo vprašanje, ki ga je zastavil Möderndorfer. »Ali lahko pojasnite svojo vlogo v družbi Imperij svetovanje d.o.o.?«
»Zakaj bi jaz delil neke osebne zadeve s parlamentarno komisijo. Niti kot priča nisem pripravljen deliti ničesar s parlamentarno komisijo. Lahko sami izberete, kateri odgovor vam je bolj všeč, A ali B,« je bil odrezav Snežič.

Möderndorfer: »Za zapisnik se odločite, za kateri odgovor ste se odločili. Odgovarjate komisije, ne meni. Ne jemljem teh zadev osebno, kakor se obnašate do mene, se obnašate do celotne komisije.«

Snežič: »Niti jaz ne jemljem zadev osebno. Malo sem se prišel zabavat sem, komisija je zame brezzobi tiger, niste vi sodišče, da bom z vami razglabljal. Dajma odgovorit na prvo vprašanje A, 'Se ne spomnim'«

Möderndorfer: »Kake ste prišli v stik z gospodom Miranom Vukom

Snežič: »Dajma tudi tu odgovor A, 'Se ne spomnim'.«

In tako dalje in tako dalje, z manjšimi digresijami in bolj ali manj primernimi pripombami.