"Omikronski val je v strmem porastu"

Zaenkrat bolnika z omikronom še ni na oddelku za intenzivno terapijo

G.G.
27. 1. 2022, 10.31
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 11.02
Deli članek:

"Opravka imamo z drugačnim virusom, ki ima k sreči blažji potek, zaradi večje prenosljivosti pa zahteva drugačno organiziranost v bolnišnicah," je dejal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

STA
V UKC Ljubljana na oddelkih intenzivne terapije še ni pacienta z omikronom.

»Omikronski val je v strmem porastu. Priča smo vesoljnemu potopu omikrona. To so številke, ki so bile do nedavnega nepredstavljive, pri različici delta bi to predstavljalo zlom sistema in veliko število umrlih,« je bil v začetku dramatičen Carotta.

Takoj zatem je opozoril na bistveno razliko v primerjavi z delto. "Covid oddelke polnijo bolniki, ki so asimptomatski, potrebujejo pa zdravljenje zaradi drugih bolezni," je izpostavil razliko Carotta in postregel s podatkom, da se je od 1. januarja do danes 39 manj bolnikov na intenzivnih oddelkih. Ali z drugimi besedami, "simptomatskega covida je trenutno manj". 

Pojasnil je tudi, kaj pomeni "vdor na čisti oddelek". Ob sprejemu so bolniki, ki so sprejeti zaradi drugih bolezni, negativni na testiranju, čez nekaj dni pa so pozitivni, ker test prej ni zaznal okužbe ali pa se je pacient okužil v bolnišnici. »V večini primerov gre za asimptomatske osebe ali takšne z rahlim prehladom,« pravi Carotta in dodaja, da se zaradi kužnosti omikrona hitro okuži ves oddelek. Podobne težave so na urgentnih centrih. 

V bolnišnicah več kot 40 odstotkov asimptomatskih 

Carotta je postregel še s številkami. Od 583 "hospitaliziranih covidnih bolnikov" je 58% odstotkov takšnih, ki imajo covid kot prvo diagnozo, ostali so v tej rubriki zaradi tega, ker so jih ujeli kot asimptomatske na testiranju, v bolnišnici pa so zaradi drugih težav.

Še večji problem so bolniške zaposlenih v zdravstvenih ustanovah. "V nekaterih zdravstvenih ustanovah je 20% kadra nabolniških, zato je težko vzpostaviti normalno delovanje".

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da so na intenzivnih oddelkih v UKC Ljubljana samo bolniki z delto. »Zaenkrat bolnika z omikronom še ni na oddelku za intenzivno terapijo«.

V UKC Ljubljana spremenjeni protokoli

Predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je razložila, da so tudi pri njih največja težava bolniški staleži zdravstvenega osebja. Trenutno je v UKC-ju zaradi okužbe v izolaciji 500 zdravstvenih delavcev, še 190 pa se jih izolira zaradi visokorizičnega stika. 

Lejko Zupanc je dodala, da so v UKC poskušali uvesti ukrep, ki določa, da se zdravstveni delavec že sedmi dan po okužbi vrne na delovno mesto. A kot so ugotovili, "tako rekoč nihče od okuženih 7. dan še ni bil negativen," zato ta ukrep za njih ni smiselen.

So pa spremenili protokol glede premestitve bolnikov v covidne oddelke. Ker se omikron hitro širi med ne-covidnimi oddelki bolnišnic, so se v UKC Ljubljana odločili, da v primeru večjega števila okuženih na ne-covidnih oddelkih vzpostavijo tako imenovane "rdeče cone na oddelku." Slednje se vzpostavijo na ne-covidnih oddelkih bolnišnic v primeru, da je na oddelku na covid pozitivnih več bolnikov naenkrat. Protokol obravnave je v takih rdečih conah popolnoma enak kot na covidnih oddelkih: zapirajo se vrata, pacienti morajo ob posegih nositi ustrezno masko, prav tako pa zdravniki. Lejko Zupanc je poudarila še pomen zaščite za oči, ki jo morajo nositi zdravniki ob posegih, saj se je izkazalo, da se je okužba nemalokrat prenesla na zdravstveno osebje prav ko niso nosili vizirjev.