z 90 na 45 dni

Imunost po okužbi z omikronom še posebej kratkotrajna

J.P.
27. 1. 2022, 11.42
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 11.50
Deli članek:

Najbolj zaupanja vredna je, kot kaže, hibridna imunost.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pet val je, tako direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, za laboratorije najhujši.

Na Bavarsko, kjer je laboratorij, s katerim sodelujejo, dnevno prepeljejo do 7000 vzorcev. Povprečni pretočni čas je do 20 ur – 64 odstotkov do 24 ur, preostanek do 48 ur. 48-urni rok za sporočanje so zamudili pri 17 vzorcih, kar je 0,13-odstotka, in sicer za manj kot uro.

Zamude so na začetku bile večje. Tako so prvi dan, ko so sistem na novo postavljali čez noč, prekoračili 10 odstotkov vzorcev.

Nova podvrsta

Žohar Čretnikova se je dotaknila tudi nove podvrste omikrona, in sicer različice BA.2. En primer okužbe so potrdili v Podravju, a epidemioloških podatkov za to osebo nimajo. Po neuradnih informacijah naj bi dva primera potrdili tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ocen o kužnosti sicer še ni, se pa s to različico trenutno največ ukvarjajo na Danskem in v Veliki Britaniji. Dodala je, da izkušnja na Danskem kaže, da bi ta različica lahko postala prevladujoča, vendar nič ne kaže, da bi bila bolj nevarna, zato na Danskem odpravljajo vse omejitve glede koronavirusa.

Kot je še dejala Žohar Čretnikova, je omikron, torej BA.1, prevladujoča različica v Sloveniji.

Spregovorila je tudi o znižanju reinfekcijske dobe z 90 na 45 dni. Imunost namreč sčasoma pada, še posebej kratkotrajna pa je po okužbi z omikronom. Najboljša je po njenih besedah hibridna imunost, torej kombinacija cepiva in prebolele okužbe.