Ostal "brez komentarja"

Eden od "fantov z rajskih otokov" po treh povabilih le prišel pred poslance

L.J./STA
25. 1. 2022, 20.29
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 20.33
Deli članek:

Klemen Nicoletti, eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je za Ministrstvo za zdravje dobavilo nezanesljive hitre teste, se je danes udeležil zaslišanja pred preiskovalno komisijo DZ.

Bobo
Klemen Nicoletti je prišel na zaslišanje preiskovalne komisije DZ, a ostal "brez komentarja"

Klemna Nicolettija so poslanci presikovalne komisije Državnega zbora na zaslišanje povabili že trikrat. Dvakrat je povabilo zavrnil, danes pa se je le zglasil na zaslišanju.

A kaj več kot svoje prisotnosti poslancem ni ponudil. Na vprašanja predsedujočega komisije Roberta Pavšiča je odgovarjal zgolj z "Brez komentarja."

Z odgovarjanjem bi si namreč lahko škodil v predkazenskem postopku, je dejal njegov zagovornik Dejan Marković, ki je Nicolettija spremljal na zaslišanju. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo zoper Nicolettija uveden kazenski postopek.

Policisti so pri Nicolettiju in Majbert Pharmu decembra lani opravljali hišne preiskave zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Dokumentacije, ki naj bi ga obremenjevala, Nicoletti še ni dobil na vpogled, prav tako policija z njim še ni opravila informativnega razgovora.

Poslanci izrazili željo po zaprti seji

Poslanci preiskovalne komisije so Nicolettiju predstavili možnost, da se seja komisije zapre za javnost. A Nicoletti je zatrdil, da tudi v tem primeru ne bo odgovarjal na vprašanja komisije.

Nezanesljive teste "fantov z rajskih otokov" nabavilo Ministrstvo za zdravje

Ministrstvo za zdravje je pod takratnim vodstvom zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja od podjetja Majbert Pharm decembra 2020 kupilo večje število testov z namenom povečanja dostopnosti do testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Verifikacijo testov je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Nekdanja zaposlena na NLZOH virologinja Metka Paragi je na zaslišanju pred komisijo poudarila, da so bili hitri testi omenjenega podjetja neustrezni za hitro testiranje na koronavirus, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi. Tudi vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič je pred komisijo povedala, da testi niso ustrezali strokovnim kriterijem za uporabo v presejalne namene.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik pa je pred komisijo zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Testi, ki jih je dobavljal Majbert Pharm so sicer zaradi nezanesljivosti nedavno pristali na "črnem seznamu" prav te organizacije.