Evropska komisija

Bruselj: ukinite zahtevo po dodatnem testiranju, dovolj naj bo covidno potrdilo

L.J./STA
25. 1. 2022, 18.40
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 06.01
Deli članek:

Evropska komisija je v torek članice EU pozvala, naj ne uveljavljajo več omejitev potovanj, ki so jih uvedle v minulih tednih zaradi koronavirusne različice omikron.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Članice EU so sicer danes potrdile novo priporočilo glede usklajevanja omejitev potovanj, a vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo.

V komisiji so izpostavili, da so članice danes potrdile, da mora veljavno digitalno covidno potrdilo - o cepljenju, negativnem testu ali prebolevnosti - načeloma zadostovati za potovanje po uniji v pandemiji.

V skladu s priporočilom, ki so ga danes potrdili ministri EU, za imetnike covidnega potrdila za potovanje po uniji ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.

Ker so države članice v času širjenja različice omikron uvajale različne ukrepe, je to za potovanja po Evropski uniji povzročilo precejšnjo zmedo. Za vstop v Avstrijo mora na primer posameznik izkazovati PC+ pogoj - poleg tega, da je polno cepljen, mora priložiti še negativen PCR test, ali pa dokazati, da je že prejel poživitveni odmerek. Zmedo prav tako povzročajo italijanske zahteve po "super-covidnem potrdilu".