Poslabšanje pogojev

Sindikalisti pozivajo k izboljšanju razmer v izobraževanju

M.M./STA
25. 1. 2022, 19.40
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 19.51
Deli članek:

Pod vprašajem je že sama kakovost izvajanja pouka, kadrovske težave so izjemne, vlada pa se praktično na to ne odziva.

Profimedia
Če se vlada ne bo odzvala takoj, se bodo sindikalisti ponovno sestali prihodnji teden in se opredelili do nadaljnjih potez in ukrepov v prihodnjih tednih.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je v izjavi po seji povedal, da so na seji glavnega odbora razpravljali o aktualnih, skrajno resnih razmerah v vzgoji in izobraževanju, med drugim o povečanih obremenitvah vseh zaposlenih in neustreznemu plačilu, pa tudi mnogih tveganjih za varnost in zdravje kot posledici rahljanja ukrepov, ki neposredno ogrožajo zdravje zaposlenih.

V sindikatu zahtevajo takojšnja pogajanja z vlado o razreševanju ključnih vprašanj. Po prepričanju Štruklja je treba dodatne obremenitve zaposlenih ustrezno ovrednotiti v posebnem dogovoru, ki bi veljal za čas "nenormalnga položaja" v izobraževanju.

Pri varnosti in zdravju pa je nujno izboljšati pogoje dela. "To je treba reševati takoj. Naša zahteva je, sestanite se z nami, dogovorimo se, kako bomo reševali vprašanja vrednotenja povečanih obremenitev tveganj, kako bomo reševali vprašanje tveganj za zdravje zaposlenih udeležencev vzgojno-izobraževalnih procesov," je dejal Štrukelj.

Na seji so izpostavili tudi, da so se na podlagi primerjav v rasti povprečnih plač v posameznih delih javnega sektorja. "To vprašanje je treba začeti reševati takoj, kot tudi vprašanje enakosti pri tistih, ki se primerjajo z zdravniki specialisti, to so zlasti univerzitetni profesorji, znanstveniki, pa tudi nekateri vrhunski poklici v kulturi. Razmerja so tako ekstremno porušena, da povzročajo izjemno nezadovoljstvo, ki bo lahko v prihodnjih tednih tudi kulminiralo in se prelilo preko roba," je poudaril Štrukelj.

Če se vlada ne bo odzvala takoj, se bodo sindikalisti ponovno sestali prihodnji teden in se opredelili do nadaljnjih potez in ukrepov v prihodnjih tednih.