Podpora Tajvanu

Kitajska Janševe izjave označila za "nevarne"

G.G./STA
19. 1. 2022, 11.03
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 15.26
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša je z nastopom na indijski televiziji dvignil pritisk kitajskim oblastem.

Reuters
Janez Janša je bil na obisku v Pekingu že leta 2007, v času svojega prvega mandata.

Premier Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Obenem je sicer zatrdil, da "to ne bo na ravni veleposlaništev. To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU." Dejal je, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali pa če se bodo "svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske". Ostro je kritiziral Kitajsko tudi zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Litvi.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so danes Janševe izjave glede Tajvana označili za "nevarne" in izrazili ostro nasprotovanje.  "Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti," je povedal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian in dodal, da je "to tudi politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo."

V danes objavljenem tvitu se je medtem Janša odzval na kritiko evropskega poslanca Milana Brgleza (S&D/SD), ki je v torek na Twitterju zapisal, da gre pri premierjevih izjavah za "nesramno in noro privatizacijo zunanje politike". "Predsednik vlade se požvižga na zakon o zunanjih zadevah in državni zbor, medtem ko nas bo sprl z najmanj dvema velesilama," je zapisal Brglez.

Janša je v današnjem odzivu zapisal, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. "Le ponosni nasledniki diktature v stranki SD lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki," je zapisal.

Že videno in nepotrebno

Kot je v današnji izjavi za javnost pojasnil poslanec LMŠ Nik Prebil, so ob takšnih "večkrat videnih, neprimernih, nepotrebnih, da ne rečem neumnih izjavah in dejanjih predsednika vlade v nekem smislu ogorčeni." Dejal je, da taka dejanja mečejo slabo luč na Slovenijo in zaostrujejo odnose z drugimi državami, v tem primeru Kitajsko, "s katero imamo dobre odnose in diplomatske vezi." Taka dejanja jih po njegovem mnenju rušijo. V LMŠ so hkrati mnenja, da bi moral biti pri vprašanjih zunanje politike, zlasti evropske, odziv Evropske unije bolj enoten in bolj povezan.

Po navedbah Prebila bodo posledice tako gospodarske, saj so številna naša podjetja povezana s Kitajsko, kot politične, pri čemer Janševe izjave nikomur ne koristijo, prej škodijo. "S tem predsednik vlade kaže samo, da je provokator, da je populist in da je vse prej kot državnik." Opomnil je še, da se je zunanja politika doslej usklajevala v državnem zboru, "imamo sprejet zakon o zunanji politiki, strategijo o zunanji politiki in to dejanje predsednika Janeza Janše gre spet mimo državnega zbora in to je eden od nevarnih precedensov." Dodal je, da bo potreben tudi ustrezen pogovor na ravni državnega zbora in da bo zadevo morala pojasniti tudi vlada.