Nevzdržne razmere

Indonezija zaradi podnebnih sprememb in onesnaževanja seli prestolnico

L.J.
19. 1. 2022, 10.00
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 10.05
Deli članek:

Prestolnica Džakarta tone izjemno hitro, naraščajoča gladina morja pa v mestu redno povzroča hude poplave.

Reuters
Širše območje Džakarte je dom kar 30 milijonom ljudi.

Indonezijska vlada že dlje časa kuje načrt, da bi prestolnico države preselila na drugi otok. V Džakarti, ki se nahaja na otoku Java, ki je dom kar 60 odstotkom indonezijskega prebivalstva, so razmere zaradi onesnaževanja, naraščajoče gladine morja, poplav in prenasičenosti prebivalstva že dlje časa nevzdržne za življenje. Džakarta je dom okoli 10 milijonom Indonezijcem, v širšem območju prestolnice pa prebiva kar 30 milijonov ljudi.

Reuters
Poplave zaradi naraščajoče gladine morja so v Džakarti stalnica.

Včeraj je vlada naredila korak dlje v smeri proti selitvi prestolnice. Naznanili so, da se bo nova prestolnica imenovala Nusantra, kar v prevodu pomeni "otočje". Indonezijski parlament je odobril zakonodajni paket, ki bo začrtal pravni okvir, znotraj katerega bo selitev prestolnice mogoča. Prestolnica naj bi se, sledeč včeraj objavljenim načrtom, selila na otok Borneo, na območje deževnega gozda v provinci Vzhodni Kalimantan.

Med letoma 2022 in 2024 naj bi v provinci pričeli z izgradnjo cest, pristanišč in drugih infrastrukturnih projektov. Indonezijski predsednik Joko Widodo je o novi prestolnici povedal, da bo to kraj "v katerem so ljudje vedno blizu izbrani destinaciji, in v katerem se lahko sprehajajo in kolesarijo, saj tam ne bo nikakršnih emisij."

Reuters
Hudo onesnaženi zrak v Džakarti letno terja vsaj 3700 smrtnih žrtev.

Kljub nevzdržnim razmeram v Džakarti, kjer skupine aktivistov od vlade že več let zahtevajo, da uredi hudo onesnaževanja zraka, ki po nekaterih ocenah terja več kot 3700 smrtnih žrtev na leto, pa okoljske organizacije opozarjajo, da bi selitev prestolnice na območje z deževnim gozdom lahko povzročila še večjo okoljsko škodo. Deževne gozdove na otoku Borneo že zdaj ogrožajo izseki za rudarske projekte in za pridobivanje palmovega olja.