Omikron v celoti izpodrinil delto

Poklukar: "Takega obdobja v epidemiji še nismo doživeli"

L.J.
10. 1. 2022, 13.25
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 15.02
Deli članek:

Minister za zdravje je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 napovedal nove cepilne dneve, ki bodo potekali med 13. in 15. januarjem.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar se nagiba h krajšanju karantene.

Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar ponovno napovedal nove Dneve cepljenja, ki bodo med 13. in 15. januarjem potekali pod geslom: "Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej." Z novimi dnevi želijo cepljenje narediti karseda dostopno vsem.

Cepiti se bo možno med 8. uro zjutraj in 8. zvečer v zdravstvenih domovih po celi državi, v covidnih bolnišnicah, in pa v mobilnih cepilnih točkah, ki jih bodo organizirale lokalne skupnosti, društva upokojencev in nevladne organizacije v koordinaciji z lokalnimi zdravstvenimi domovi. Nočnega cepljenja tokrat ne bodo izvajali, saj ocenjujejo, da je cepljenje dovolj dostopno in da po nočnem cepljenju ni potrebe.

Različica omikron v celoti izpodrinila delto

Poklukar je pojasnil, da štetja primerov okužbe z različico omikron niti nima smisla več izvajati, saj je v celoti izrinil okužbe z delto. Dodal je, da so mikrobiologi in virologi pri ocenah hitrosti širjenja jasni in da s hitrostjo omikrona druge različice ni izrinila še nobena različica koronavirusa. Kaj bo ta hitrost širjenja pomenila za obremenitev bolnišnic še ni jasno, a samo število okužb in dodeljenih karanten bo za družbo predstavljalo velik izziv, saj bo virus preplavil celotno populacijo, je povedal Poklukar.

Organizacija kritične infrastrukture

V izogib temu, da bi bila zaradi visokega števila okužb in dodeljenih karanten ogrožena kritična infrastruktura, se delo v teh sektorjih organizira v obliki treh ekip, od katerih je ena v stalni pripravljenosti, med seboj pa se skupine ne srečujejo.

Na mizi krajšanje obdobja izolacije

Danes je v veljavo stopil ukrep, ki je obdobje karanteno po visokorizičnem stiku z deset dni skrajšal na sedem. V svetovalni skupini bodo v prihodnjih dneh, ko bo o različici omikron znanih več podatkov, razmišljali o tem, če je smiselno, da se skrajša tudi obdobje izolacije v primeru okužbe z novim koronavirusom.

Težave z dobavo zaščitne opreme

Ministrstvo za zdravje preverja zaloge obvezne zaščitne opreme v zavodih, ki to opremo nujno potrebujejo. Kot je povedal Poklukar se mednarodne dobavne verige zaradi velikega števila novookuženih na svetu že krhajo in so nekateri zavodi že prejeli odpovedi pogodb dobaviteljev.

Omejeno trajanje covid potrdila

Covidno potrdilo z januarjem velja še neomejeno, s 1. februarjem pa bo potrdilo o cepljenju omejeno na 9 mesecev. Poživitveni odmerek se priporoča že tri mesece po cepljenju, prav tako se cepljenje priporoča prebolevnikom pol leta po preboleli okužbi, v primeru tega da je prebolevnik polno cepljen pa se poživitveni odmerek priporoča 3-6 mesecev po preboleli bolezni.

Pri necepljenih bolj pogosta težek potek bolezni in postkovidni sindrom

Trenutno je na navadnih covidnih oddelkih v bolnišnicah 73 odstotkov hospitaliziranih necepljenih, na intenzivnem oddelku pa 85 odstotkov. Pri necepljenih je poleg težjega poteka bolezni bolj pogost tudi postkovidni sindrom ali long covid, ki vključuje simptome dolgoročne utrujenosti, težave s pljuči, kognitivne in mentalne spremembe, izgube voha in okusa ter okvare drugih organov.

Zdravstveni domovi že razglašajo "tretjo fazo"

Prejšnji teden so tako imenovano "tretjo fazo," v kateri zdravstveni delavci lahko delo opravljajo kljub rizičnemu stiku z okuženim z novim koronavirusom, razglasili že v večini bolnišnic po Sloveniji. Poklukar je povedal, da v tem tednu tretjo fazo razglašajo še v zdravstvenih domovih, saj zaradi pomanjkanja osebja drugače ne zmorejo več opravljati aktivnosti.