Predlog

FOTO in VIDEO: Bodo spremembe 11 Janševih zakonov razveljavljene?

M.K.
10. 1. 2022, 11.49
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 21.50
Deli članek:

Inštitut 8. marec bo v okviru gibanja Gremo na volitve v naslednjem mesecu pripravil predlog zakona, s katerem želijo razveljaviti spremembe enajstih zakonov, ki so bile sprejete v času vlade Janeza Janše.

Sašo Švigelj
Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač

»Pripravljamo velik zakon, s katerim bomo odpravili in vrnili v preteklo stanje nekatere ukrepe, ki jih je sprejela Janševa vlada,« je na današnji novinarski konferenci, ki je simbolično potekala v neposredni bližini državnega zbora, napovedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Inštitut je ukrepe razdelil na več sklopov, in sicer večanje vpliva politike v izobraževanju, kulturi in policiji, odstranjevanje organizacij, ki ščitijo naravo pred kapitalom, postopke uničevanja pravne države in bogatenje elit.

Od policije do narave

Predlog zakona bo vseboval razveljavitve sprememb najmanj enajstih zakonov, ki so bili sprejeti v času vlade Janeza Janše, in sicer zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o debirokratizaciji, zakona o ohranjanju narave, kazenski zakonik, zakona o državnem tožilstvu, zakona o orožju, zakona o tujcih, zakona o prevozih v cestnem prometu, gradbeni zakon in zakona o davku na dohodek pravnih oseb.

Zakona o ohranjanju narave v svojem najškodljivejšem delu zelo omejuje vpliv organizacij, ki delujejo na področju varovanja narave, je pojasnil Jan Štrukelj iz Mladih za podnebno pravičnost. Po njegovih besedah so najbolj sporne določbe, ki govorijo o potrebnem številu članov in prihodkih organizacije, da slednje lahko sodelujejo pri varovanju narave v okviru sodnih in upravnih postopkov. Pred spremembo zakona je bilo takšnih organizacij 47, medtem ko je mreža Mreža slovenskih nevladnih organizacij (CNOVS) izračunala, da bodo lahko po novem sodelovale le štiri organizacije.

Spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu, ki jih je državni zbor sprejel lani, dopuščajo vstop »platformnih, izkoriščevalskih transportnih podjetij kot je na primer Uber,« pravijo v gibanju Gremo volit.

S spremembo zakona o tujcih je bilo uzakonjeno določilo, da morajo tuji študenti za izdajo dovoljenja za začasno bivanje predložiti dokazilo, da na računu premorejo vsaj 5000 evrov. Takšna sprememba po navedbah Tije Jakič iz Inštituta 8. marec odvrača tuje študente in zmanjšuje akademski prostor, nasprotovala pa ji je tudi ljubljanska univerza.

Inštitut 8. marce želi prav tako razveljaviti nedavne spremembe zakona o organiziranosti in delu policije, na podlagi katerih je bilo po besedah Kristine Kranjc »odstavljenih in na druga, nižja delovna mesta premeščenih več kot 130 zaposlenih v policiji«. Po mnenju inštituta sprememba krepi moč notranjega ministrstva in šibi neodvisnost policije, ki je ključna za delovanje pravne države.

Spisek zakonov ni zaključen

»Lahko, da bomo dodali še kakšen zakon, saj imamo še vedno odprto razpravo,« je ob zaključku današnje novinarske konference še dodala Nika Kovač. Zakon bo inštitut v prihodnjem mesecu pripravljal v sodelovanju z različnimi odvetniki. Nato ga bomo vložili v državni zbor in se odpravili na šest tedensko zbiranje podpisov po celotni Sloveniji. »Naš plan je zbrati, vsaj toliko podpisov kot smo jih zbrali za referendum o vodi in vsakemu, ki bo oddal podpis, zabičati, da na volitve pripelje še pet drugih ljudi,« je na novinarski konferenci še povedala Nika Kovač.