Zelo kužna različica

Infektolog Strle: Cepljenje širjenja okužb ne bo preprečilo, bo pa manj hospitalizacij

J.P.
10. 1. 2022, 12.59
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 15.03
Deli članek:

Omikron je zelo kužna različica novega koronavirusa s krajšo inkubacijsko dobo. Vse pa kaže, da bolezen poteka v blažji obliki.

STA
Franc Strle

O omikronu, novi različici koronavirusa, marsičesa ne vemo, tudi o sami bolezenski sliki, je povedal infektolog Franc Strle. A nekaj je jasno: gre za zelo kužno različico s krajšo inkubacijsko dobo, kot pa pri predhodnih različicah. Zato lahko pričakujemo veliko število okuženih v razmeroma kratkem času. Če je mogoče govoriti o pozitivnih plateh omikrona, so to signali, da bolezen poteka v blažji obliki – delež tistih s težjo obliko bolezni je relativno manjši.

Strle je ob tem poudaril, da so proti omikronu še vedno učinkovite »enostavne stvari«, kot so primerna oddaljenost, čim manj zadrževanja v zaprtih, prenatrpanih prostorih, ustrezno prezračevanje prostorov, primerna osebna higiena ter nošenje zaščitnih mask.

Pozabiti pa ne gre niti na cepljenje. To, kot je dejal Strle, širjenja okužb ne bo preprečilo, bo pa zmanjšalo število hospitalizacij.

Dotaknil se je tudi bolezenske slike. Kot je dejal, so v ospredju težave z obolenji zgornjih dihal. Kaže tudi, da ni motenj vonja in okusa. Kaj pa zdravljenje? Simptomatska terapija, redna hidracija in kaj proti kašlju, je naštel Strle.