hujskanje k upiranju

Stevanović bo tožil zaradi »režimske torture«

G.G.
2. 1. 2022, 09.36
Posodobljeno: 2. 1. 2022, 09.38
Deli članek:

Okrožno državno tožilstvo v Kranju je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića.

Primož Lavre
Zoran Stevanović je (bil) med najbolj prepoznavnimi osebami, ki so javno nasprotovale uvajanju pogoja PCT.

Ko so med protesti 5. oktobra pridržali vodjo gibanja in stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, je prevladovala prepričanje, da ga želijo, tako kot raperja Zlatka Čordića, »umakniti« pred najavljenimi protesti za naslednji dan. Policija je sicer podala kazensko ovadbo zaradi suma hujskanja k upiranja, ta pa je zdaj pa padla. Okrožno državno tožilstvo v Kranju jo je zavrglo, so sporočili iz stranke Resni.ca. Prepričani so, da je bil njihov vodja pridržan protizakonito, prav tako pa so bile protizakonito opravljene hišne preiskave.

Policija je bila po njihovih navedbah že pred prijetjem Stevanovića seznanjena z dokumentom tožilstva, ki je opozarjal na to, da ni storil nobenega kaznivega dejanja. "Policija, vodena s strani vlade, je bila torej seznanjena, da ni nobenih elementov kaznivega dejanja, pa je kljub temu zoper Stevanovića po odredbi notranjega ministra Aleša Hojsa in predsednika vlade Janeza Janše pompozno odredila pridržanje, ki je trajalo kar 47 ur, opravljala hišne preiskave pred TV kamerami in zasegla vso računalniško opremo, zapiske in ostalo, kar ni imelo nobene zveze s protesti," so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Stevanović je zato napovedal tožbe, ki jih bo vložil sedaj, ko je postopek zoper njega ustavljen. "Treba bo ugotoviti tudi osebno odgovornost vpletenih, če ne prej, po volitvah," so še zapisali.