Južna Afrika

FOTO in VIDEO: Ognjeni zublji plešejo po parlamentu

G.G./STA
2. 1. 2022, 08.44
Posodobljeno: 2. 1. 2022, 14.19
Deli članek:

V nedeljskem jutro je zagorelo poslopje parlamenta v južnoafriškem Cape Townu.

Reuters
Ogenj kroti več kot 40 gasilcev.

"Zagorela je streha in gori tudi poslopje narodne skupščine," je dejal tiskovni predstavnik reševalnih služb v mestu in dodal, da na območju požara potrebujejo okrepitve. Požar namreč še ni pod nadzorom, na poslopju pa naj bi zaznali razpoke v stenah, je dodal. Nekaj ur zatem se je zrušila streha stavbe stare skupščine.

Požar se je razširil tudi na poslopje, ki trenutno gosti narodno skupščino. Na območju je več deset gasilcev, ki bodo verjetno rabili še več ur, da omejijo požar, ki se uspešno širi tudi zaradi lesenih površin in preprog, poroča britanski BBC.

Predsednik države Cyril Ramaphosa, ki je na območju požara, je povedal, da so aretirali osebo, ki jo zaslišujejo. Po informacijah predsednika v poslopju ni pravilno deloval avtomatski sistem gašenja.

Fotografije in posnetki na spletnih omrežjih prikazujejo obsežne plamene na strehi ene od stavb v okviru kompleksa. Parlament namreč sestavljajo trije deli, vključno z izvorno in najstarejšo stavbo, ki je bila dokončana leta 1884. Trenutno parlament gostita novejši poslopji, zgrajeni v 20. in 80. letih minulega stoletja.