silvestrska turneja

Takanashijeva na Ljubnem pred Bogatajevo, zlata sova Kramerjevi

J.P./STA
1. 1. 2022, 19.18
Posodobljeno: 1. 1. 2022, 19.23
Deli članek:

Kramerjeva je v skupnem seštevku štirih tekmovalnih serij ugnala Križnarjevo za 4,2 točke. Tretja je bila Takanashijeva z zaostankom 6,4 točke.

STA
Marita Kramer

Japonka Sara Takanashi (266,8 točke) je zmagovalka druge tekme silvestrske turneje za smučarske skakalke na Ljubnem ob Savinji. Drugo mesto je pripadlo Slovenki Urši Bogataj (261,8). Tretja je bila Avstrijka Marita Kramer (259,5), ki je prejela zlato sovo za skupno zmago.

Za Japonko je bila to 61. zmaga v svetovnem pokalu, skupno pa že 110. stopničke in prve v tej sezoni. Bogatajeva je še sedmič stala na odru za zmagovalke, od tega petič to sezono in ostaja najboljša slovenska skakalka to zimo.

STA
Sara Takanashi

"S tem sem zadovoljna. Nekaterim uspe hitreje, nekateri pa se moramo za to 'ful' truditi. Upam, da se bo meni tudi poklopilo, tega bi bila vesela. Če se mi ne bo, pa tudi ne bom slabe volje," je dejala Bogatajeva, ki je prav na Ljubnem na skakalnici pod Rajhovko prvič v karieri stala na stopničkah. Tokrat je bila druga na premierni silvestrski turneji.

"Super, Slovenci znamo kar dobro organizirati te stvari. Za Slovenijo je lepo, da se je prva turneja odvila tukaj. Upam, da bo šlo v tej smeri tudi naprej in da Ljubno ostane na programu," je še o turneji spregovorila Bogatajeva.

Slovenski ekipni uspeh so dopolnile Ema Klinec (251,8) s četrtim, Nika Križnar (251,5) s petim ter Nika Prevc (243,7) z uvrstitvijo kariere na sedmem mestu. Špela Rogelj (228,7) je zadnjič skočila na Ljubnem ob Savinji in zasedla 16. mesto. V finalu je nastopila še Jerneja Brecl (205,4), ki je bila tako kot v petek 26.

"Na vsaki tekmi je cilj najboljša možna uvrstitev oziroma stopničke, ampak konkurenca je taka, da te vsaka manjša napaka od tega oddalji. Sem pa bolj zadovoljna, ker gre stvar v pravo smer. Tudi če se pojavi kakšna napaka, jo hitro odpravim. Sem zelo zadovoljna s trenutno pripravljenostjo," je po tekmi dejala Ema Klinec.

STA
Urša Bogataj

Petkova zmagovalka je bila zadovoljna s skoki in dejstvom, da je znova blizu najboljšim. "Zelo sem vesela celotne turneje, če bi par dni prej nekdo rekel, da bi bila skupno druga, bi takoj podpisala. Prvi dan, prvo mesto, to sem si želela in izpolnila cilj, da na domači tekmi stojim na najvišji stopnički in zapojem himno. Škoda, da ni bilo navijačev, ampak se je čutilo, da so nas podpirali prek televizijskih ekranov. Kar se tiče današnjega dne, je manjkalo to, kar sem našla včeraj. Tisto sproščenost, uživanje v zraku in tukaj sem največ metrov izgubila," je dejala Križnarjeva.

Razočaranje, ker je za las izgubila turnejo, pa je bilo vseeno precejšnje. "Iskreno je bilo kar malce grenkega priokusa, nekaj solz, ker je tako malo zmanjkalo. Ko si blizu in ti tako uide. Upam, da se bo naslednje leto obrnilo teh nekaj točk. Zame je bila zmaga že to, da znam skočiti, da konkuriram in da lahko skočim na stopničke," je dobro stvar izluščila najboljša skakalka zadnje zime.

Kramerjeva je v skupnem seštevku štirih tekmovalnih serij ugnala Križnarjevo za 4,2 točke. Tretja je bila Takanashijeva z zaostankom 6,4 točke. Avstrijka, sicer tudi najboljša skakalka te zime, je za skupno zmago v žep pospravila 10.000 švicarskih frankov (9600 evrov) in postala lastnica prve zlate sove.

Ta je široka 60 cm in visoka 45 cm, tehta pa 5,35 kg. Prevlečena je s 24-karatnim zlatom in vredna dobrih 12.000 frankov. Čas izdelave je bil več kot 30 dni, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

V skupnem seštevku svetovnega pokala zanesljivo v vodstvu ostaja prav Avstrijka, ki je zbrala 770 točk, druga je Nemka Katharina Althaus s 538, tesno pa ji sledi Bogatajeva, ki je zbrala 525 točk. Četrta skakalka te zime je še naprej Klinčeva (470), na šesto mesto pa je zdrsnila Križnarjeva (416). Prehitela jo je zdaj peta Takanashijeva (447).

V pokalu narodov ima Avstrija po današnji tekmi le še 59 točk prednosti pred Slovenija, ki je na Ljubnem precej nadoknadila zaostanek. Tega dejstva je bil po celotnem prazničnem koncu leta in začetku novega najbolj zadovoljen glavni trener Zoran Zupančič.

"Če po takem vikendu ne bi bili zadovoljni, bi to mejilo že na samovšečnost. Za nami je čudovit vikend z odličnim ekipnim izplenom. Po teh dveh tekmah smo se v pokalu narodov zelo približali Avstrijkam. To nas žene dalje, to je cilj celotne ekipe in kot je bilo napovedano, punce stopnjujejo svojo pripravljenost," je dejal glavni trener in dodal: "Vsekakor ostajajo v športu višji cilji, težko se nam vse kar tako izide. Danes smo bili najprej v pričakovanju prve zmage Urše Bogataj, ki si jo res srčno želimo, kot drugo pa je tu skupni seštevek, zlata sova. Žal nam to ni uspelo, ampak vseeno odličen ekipni izplen."

V kolikor Mednarodna smučarska zveza ne bo našla zamenjav za odpadle tekme na Japonskem v Sapporu in Zau, bo naslednje prizorišče ženskih skokov šele v Willingenu konec januarja.