Nepredvidljive razmere

VIDEO: Kaos zaradi snežne pošiljke, vrstijo se nesreče, pri Cerknem zdrsnil avtobus ...

S.R.
9. 12. 2021, 08.11
Posodobljeno: 9. 12. 2021, 11.04
Deli članek:

Na pot se odpravite le z zimsko opremo in očiščenim vozilom!

STA
Fotografija je arhivska.

Ker je po večjem delu Slovenije še zjutraj snežilo, je promet upočasnjen, ponekod pa prihaja do daljših zastojev, so sporočili s prometno-informacijskega centra, kjer so voznike pozvali, naj prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevajo, da bo za pot potrebnega več časa kot običajno. 

Težave v prometu

Tu in tam se pojavljajo tudi prometne nesreče. V jutranjih urah je bilo največ težav na Štajerskem, a so jih kot kaže povečini že odpravili. Razmere na cestah se sicer hitro spreminjajo.

Pomurska avtocesta med Cerkvenjakom in Pernico proti Mariboru je zdaj ponovno odprta, ostaja pa oviran promet, daljši zastoj ter izločanje za tovorna vozila.

Na pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote proti Mariboru izločajo tovorna vozila nad 7,5 tone. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cestah Spodnja Idrija - Godovič in Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič in Volče - Solarji je zaprta. 
Zaradi podrtega drevesa je zaprta tudi cesta Želin - Spodnja Idrija.

Intervencije

Kot poroča STA, so na Koroškem, kjer je po dolinah zapadlo do okoli 20 centimetrov novega snega, v višje ležečih območjih pa več, plužno-posipne enote na terenu od srede od 19. ure, tako da so glavne ceste oziroma državne ceste po Koroškem po 7. uri predvidoma splužene in prevozne z ustrezno zimsko opremo, so pa zasnežene, ker še vedno sneži. Splužena je tudi cesta do smučišča Kope.

Večje število dogodkov beležijo na Gorenjskem, večinoma gre za podrta drevesa.

Celjska zimska služba je z akcijami na terenu začela že v sredo okoli 18. ure in te še potekajo. Na cestah je snežna brozga, vendar so vse ceste prevozne z ustrezno zimsko opremo. Zabeležili so tudi nekaj zdrsov tovornih vozil na Halerjevem hribu in v Mestinju na cesti Celje-Rogaška Slatina, kjer so nastali tudi daljši zastoji.

Na cesti Velika Kostrevnica-Lupinica v občini Šmartno pri Litiji so gasilci odstranili večje podrto drevo, ki je padlo čez cesto in blokiralo cestni promet. Tudi na cesto Cerkno-Novaki v občini Cerkno je zaradi snega padlo več vej, dreves in poškodovalo telefonsko napeljavo. Gasilci so cesto očistili, vzdrževalci Telekoma Slovenije pa bodo sanirali poškodovano napeljavo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V naselju Jablanica v občini Sevnica je voznik z osebnim vozilom zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci so vozilo zvlekli na cestišče. V naselju Andraž nad Polzelo v občini Polzela je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci so vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V obeh primerih ni bil nihče poškodovan, še poroča STA.

V naselju Sveta Barbara v občini Škofja Loka je osebno vozilo prav tako zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci so z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci. V Drstelji v občini Destrnik se je voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Posredovali so gasilci, ki so pomagali pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih udeležencev.

Zdrsnil avtobus

Na severnem Primorskem so po podatkih uprave za zaščito in reševanje imeli nekaj opravka s podrtim drevjem, pri Cerknem pa je avtobus zdrsnil s ceste. Kot je za STA pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač, pa so tamkajšnji prostovoljni gasilci že pomagali spraviti avtobus nazaj na cesto.

Malo pred 8. uro je v Ravnah v občini Šoštanj osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih na srečo ni bilo.

Nekaj minut čez 8. uro je nato  v naselju Dobravica v občini Ig voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, pri čemer je vozilo zdrsnilo po brežni. Poleg reševalcev NMP in policije so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana, ki so voznika potegnili iz vozila in s pomočjo vrvne tehnike potegnili do ceste oziroma reševalnega vozila. Reševalci so ga prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.