Prelomnica

FOTO: Merklova se je poslovila ob bučnem aplavzu

S.R.
8. 12. 2021, 21.10
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 21.29
Deli članek:

V Nemčiji se je končala 16-letna vladavina Angele Merkel.

Profimedia
Angela Merkel se poslavlja.

Nemški kancler je danes postal socialni demokrat Olaf Scholz, ki je štafetno palico po kar 16 leti vladanja prevzel od Angele Merkel. 63-letni Scholz, zadnja štiri leta podkancler in finančni minister v vladi Merklove, je obljubil, da bo njegova koalicija treh strank spodbudila investicije v zeleno tehnologijo in si prizadevala za bolj povezano Evropo.

Scholz je danes ob nastopu nove funkcije od vodij poslanskih skupin prejel šopke rož in košaro jabolk, poslanci pa so ga pozdravili s stoječimi ovacijami. Prisegel je kot deveti nemški kancler po koncu druge svetovne vojne.

Profimedia
Novi kancler Olaf Scholz.

Odnosi z Rusijo

V enem svojih prvih intervjujev v tej vlogi se je dotaknil tudi napetih odnosov z Rusijo. Pojasnil je, da bo Rusija v primeru kršitve ukrajinskih mej morala čutiti posledice, a da bo Nemčija s svojimi zavezniki storila vse, da kakršno koli stopnjevanje napetosti prepreči. Morebitna ruska invazija na Ukrajino bi imela po njegovih navedbah tudi posledice za prihodnost spornega plinovoda Severni tok 2. Plinovodu sicer posebej nasprotujejo ZDA.

Bojkot olimpijskih iger?

Glede še ene aktualne zunanjepolitične teme - diplomatskega bojkota zimskih olimpijskih iger na Kitajskem, ki so ga v ponedeljek napovedale ZDA, nato pa sta ga podprli še Avstralija in Velika Britanija - se Scholz po poročanju STA ni jasno izrekel. Kot je opozoril, je treba glede tovrstnih vprašanj "zelo skrbno razpravljati". Vlada bo odločitev sprejela, ko bo čas za to, je zatrdil.

Profimedia
Nekdanja kanclerka in novi kancler.

Scholza je nato v uradni rezidenci, kanclerski palači sprejela Merklova, ki mu je tudi uradno predala posle ter mu zaželela »mirno roko« pri spopadanju s četrtim valom epidemije in drugimi izzivi, pred katerimi se je znašla Nemčija. Na dušo mu je položila, da je ta služba polna izzivov, a če se jo lotiš z veseljem, je tudi ena najlepših nalog. Sledil je kratek nagovor Scholza, ki je Merklovo označil za »izjemno kanclerko« ter se jih zahvalil za tesno sodelovanje in zaupljiv odnos v zadnjih letih. Dejal je, da bi rad gradil na isti mentaliteti in da se v tem smislu ne bo veliko spremenilo. Tudi sicer je vse skupaj potekalo v pragmatični, učinkovito nemški maniri. Odhod Merklove, ki je danes še zadnjič zapustila urad kanclerja, je pospremil bučen aplavz zaposlenih.