Izbor

Aleksander Čeferin je med najbolj vplivnimi v Evropi

P.T.
9. 12. 2021, 07.40
Posodobljeno: 9. 12. 2021, 11.35
Deli članek:

Politico je izbral Aleksandra Čeferina v skupino 28 najbolj vplivnih Evropejcev.

Profimedia
Aleksander Čeferin

Med 28 vplivnežev za leto 2022 so pri Politicu med drugim izbrali še Christine Lagarde, Donalda Tuska, Emmanuela Macrona, Fransa Timmermansa, Maria Draghia, Ursulo von der Leyen in Viktora Orbana.

Aleksander Čeferin je kot predsednik UEFA odgovoren za prihodnost najbolj priljubljene postranske stvari na svetu. Potem, ko se je soočil z nekaterimi največjimi klubi v Evropi zaradi, kot je rekel, "sramotnega, sebičnega" načrta za ustanovitev ekskluzivne in protikonkurenčne Super lige, se 54-letnik zdaj bori proti FIFA in njenemu predlogu, da bi svetovno prvenstvo potekalo vsaki dve leti, so Aleksandrov izbor razložili pri Politicu.

Čeferin je začel kot predsednik futsal kluba iz Litije in nadaljeval vse do predsednika nogometne zveze Slovenije. Od leta 2016 pa je prvi mož evropske nogometne zveze, kjer se ukvarja z zmanjšanjem razlik med elitnimi in ostalimi klubi. Kot so zapisali pri Politicu je pustil slab pečat ko: »je zavrnil, da bi v Münchnu mestni stadion med evropskim prvenstvom okrasili v barve LGBTQ skupnosti, kot protest na spremembe v madžarski zakonodaji.«

Niso niti pozabili na to, da imata s premierjem Janšo zanimivo razmerje. »Lansko pomlad sta si izmenjala nekaj ostrih besed, ko je Čeferin kritiziral ravnanje vlade s koronavirusno krizo, premier pa je s prstom kazal na evropske tekme, ki so potekale med epidemijo. Če se Čeferin kdaj naveliča športa, bi se, kot priljubljena osebnost v Sloveniji, lahko preizkusil v politiki.« A je Čeferin dodal, da lahko kot predsednik evropske nogometne zveze svetu pomaga bolj, kot bi s položaja v nacionalni politiki.