Tudi o kostanju in kuhanem vinu

Predpraznično svarilo Mateje Logar: V tem trenutku je to recept za katastrofo

S.R.
6. 12. 2021, 11.27
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 11.55
Deli članek:

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci postregla s predprazničnim svarilom, da se ne bi državljani v tem času slučajno spozabili in preveč sprostili.

Bobo
Kostanj menda jemo le, ko hodimo. Pri kuhanem vinu pa sedemo za mizo, pri katerih se po besedah Logarjeve hitro nabere 10, 20 ljudi.

Logarjeva je dejala, da imajo številke glede novookuženih sicer ugoden trend, a da se ta trend še ni odrazil v bolnišnicah. Enote za intezivno nego so še naprej polne. V ljubljansken kliničnem centru je na enoti za intenzivno terapijo hospitaliziranih 77 bolnikov. Kot je pojasnila, se moramo zavedati, da tam ležijo bolniki, ki potrebujejo nego 24 ur na dan, s tem pa tudi prisotnost medicinskega osebja. Večina med njimi bi jih, v kolikor jih ne bi premestili na intenzivno nego, v nekaj urah umrlo. Dejala je, da je pri njih v tem trenutku na voljo osem prostih postelj, a niti za teh osem ni dovolj kadra. Tako si v tem trenutku po njenih besedah nikakor ne moremo privoščiti novega poslabšanja, zato upa, da državljani razumejo, zakaj so ukrepi nujni in zakaj jih je treba spoštovati. Med žrtvami namreč niso samo covidni bolniki, temveč tudi drugi, ki zaradi pomanjkanja in premeščanja kadra ne prejemejo ustrezne oskrbe.

Vsak od nas je odgovoren za to, kaj se bo dogajalo ne samo v naših domovih, temveč tudi v bolnišnicah. Logarjeva je državljane še pozvala, naj ukrepe jemljejo kot dobronamerne. 

Izkušnje kažejo ...

Spregovorila je tudi o božičnih sejmih, okoli katerih se je v zadnjih dneh dvignilo nekaj prahu. Zlasti zaradi dileme: kostanj da, hrana in pijača pa ne. In zakaj, če je pijačo dovoljeno spiti v gostilni, to ni dovoljeno ob stojnici. Logarjeva je obudila spomin na novoletne oziroma božične sejme v letih pred epidemijo. Njene izkušnje kažejo, da ob stojnici najprej stojijo štirje, nato se srečajo prijatelji, čez dvajsem minut jih je osem, nato čez dobro uro že več kot 10. »V tem trenutku je to recept za katastrofo,« je poudarila. Ob tem je pozvala, naj tisti, ki se bodo vendarle odpravili do stojnic, nosijo masko. To je tam nujno, saj je na sejmih vzdrževanje razdalje metra in pol po njenih navedbah praktično nemogoče.

Logarjeva je še dejala, da je njihova želja ta, da bi vsi ostali zdravi ter tako poskrbeli za svoje najbližje in tudi tiste nekoliko bolj oddaljene. Prispevali bodo tudi k temu, da bodo lahko zdravniki oskrbeli vsakega, ki bo oskrbo potreboval.