Dimičeva odgovarja

Zorčič dal prav Levici: sporni predlog zakona umaknil z dnevnega reda

A. K., STA
6. 12. 2021, 11.37
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 15.16
Deli članek:

Iva Dimic, predsednica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladinom je ravnala v nasprotju s pravili. Sama odgovarja, da so se poslanci Levice vedli povsem neprimerno.

Bobo
Zorčič predlaga, da se obravnava predloga novele zakona uvrsti na eno izmed prihodnjih rednih sej DZ

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je delovni teden začel z razreševanjem zagat iz prejšnjega tedna. V petek so koalicijski člani odbora DZ za izobraževanje v poznih večernih urah sprejeli koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Novela ZOFVI je že pred samim začetkom seje naletela na neodobravanje opozicijskih poslancev, ki so bili ogorčeni, ker je koalicija predlog pripravila brez posvetovanja s stroko, s številnimi dopolnili, vloženimi tik pred sejo pa je popolnoma spremenila prvotni predlog, zato so zahtevali prekinitev seje in javno predstavitev mnenj o predlogu. Po številnih prekinitvah na zahtevo opozicije z namenom, da preučijo vložena dopolnila, na koncu odbor predloga sklepa LMŠ ni potrdil.

Po skoraj osmih urah, nekaj pred 22. uro je Luka Mesec (Levica) predsednico odbora Ivo Dimic (NSi) opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati. Predlagal je prekinitev seje. A Dimičeva je vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom, zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Danes je jasno, da je Dimičeva bila v zmoti, ko je dopustila, da seja traja dlje kot je bilo predvideno, kar je z umikom predloga iz dnevnega reda decembrske seje potrdil predsednik DZ Igor Zorčič. Zaradi ravnanj Dimičeve, sedaj v Levici zahtevajo odstop oz. razrešitev poslanke NSi z mesta predsednice odbora.

Če bo sprejeta odločitev, da se DZ na decembrski seji ne bo obravnaval predloga novele ZOFVI, obstaja možnost, da takšno ravnanje postane redna praksa, je na seji kolegija, ki je o tem razpravljal, opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ob tem je poslancem Levice očital, da so z zavlačevanjem petkove seje in več zahtevami po prekinitvi seje za 45 minut, želeli preprečiti, da bi odbor zaključil razpravo o predlogu zakona. Z njim se je strinjal tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je ob tem predlagal, da se poslanske skupine na ločenem posvetu "resno pogovorijo o delu po 22. uri".

Kot je po seji kolegija pojasnil Zorčič, je bila na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje kršena odločitev kolegija, da sme seja odbora potekati zgolj do 22. ure. Ob tem je poudaril, da bi se morali poslanci in poslanke držati lastnih odločitev in sklepov, sicer se "nam ne piše nič dobrega". Sicer je pa Zorčič na seji kolegija predlagal, da se obravnava predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uvrsti na eno izmed prihodnjih rednih sej DZ, predvidoma bodo tako poslanci in poslanke predlog novele zakona obravnavali januarja.

STA
Iva Dimic je bila v zmoti, ko je dopustila, da seja traja dlje kot je bilo predvideno.

Sklepov, ki so bili sprejeti na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje pa po Zorčičevih besedah ni mogoče razrešiti, saj poslovnik DZ tega ne predvideva. Sama kršitev ure pa po njegovih besedah ni razlog za izničenje sprejetih sklepov. Ura, do katere naj bi potekala seja odbora je bila namreč določena skladno s terminskim planom dela DZ, torej kot odločitev kolegija, ni pa to kršitev poslovnika DZ, je pojasnil Zorčič.

Bo pa na temo samega poteka seje in sprejetih sklepov sklical posvet z vodji poslanskih skupin in predstavniki pristojnih služb, na katerem bodo pregledali, ali je možno v zvezi s samo sejo "identificirati karkoli problematičnega".

STA
V poslanski skupini Levice pričakujejo razrešitev predsednice odbora.

Kot je še ocenil Zorčič, od napovedi Levice, da bo predlagala razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora DZ za izobraževanje ne pričakuje prav veliko, saj je organizacija dela DZ in delovnih teles urejena tako, da ima posamezna poslanska skupina dodeljeno določeno mesto v posameznem odboru in kot taka tudi predlaga kandidata na mesto predsednika, ki izhaja iz njihove kvote. Predsednik DZ ali katerakoli druga poslanska skupina tako po njegovih besedah nimata pristojnosti za zamenjavo predsednikov posameznih delovnih teles.

Dimičeva o neprimernem vedenju

Dimičeva je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je bila seja sklicana v skladu s poslovnikom in terminskim programom. Dejala je, da kolegij ni sprejel sklepa, da se lahko seja nadaljuje po 22. uri, a da je nastala težava, saj da so poslanci Levice z neprimernim obnašanjem na vsak način poskušali zavlačevati. Po njenih navedbah so padale tudi grožnje. Ker je v dvorani vladal nemir in ker so bili že v fazi glasovanja, je po lastnih besedah dala na glasovanje tudi predlog, da se seja nadaljuje, kar da je bilo nato potrjeno. Ravnanje poslancev Levice je sicer označila za neprimerno za hram demokracije.