Odzivi na ukrep

Najeli stojnice, zaposlili delavce, poskrbeli za zalogo … Po tednu dni pa zaprtje. Koliko so izgubili?

R.T.
4. 12. 2021, 10.38
Posodobljeno: 4. 12. 2021, 11.21
Deli članek:

Božično-novoletni sejmi bodo brez stojnic s hrano in pijačo.

Bobo
Takim prizorom letos očitno ne bomo priča.

Od danes je ponujanje hrane in pijače na stojnicah na božično-novoletnih sejmih po državi prepovedano, je v petek predlogu svetovalne skupine za covid-19 sledila vlada. Izjema je le pečen kostanj. 

Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Odzivi

Javnost nad ukrepom – pričakovano – ni navdušena. Kot razkriva pogled na družabna omrežja, se nekateri zanj ne bodo zmenili pretirano, češ da bodo praznovali kar v svojih kleteh, kjer ne bo ne duha ne sluha o preverjanju pogoja PCT. Drugi se sprašujejo, kako bodo le v danih okoliščinah praznovali naši predstavniki in kako bodo spoštovali ukrepe. Spet tretji državi očitajo nesramnost, da so najprej oddali stojnice – v Ljubljani naj bi cena najema tonamenske hišice stala več tisoč evro –, nato pa zaostrili ukrepe. Nekateri se spričo teh ne bodo pustili pretirano motiti – dobrote in »kuhančka« si bodo preprosto prinesli s sabo. Drugim se zdi absurdno, da je kostanj dovoljen, ostalo pa ne.

Je pa na mestu vprašanje, kaj se bo zgodilo z najemnino najemnikov. Morda bo to urejal odlok, a kdaj bo prišel v veljavo? Morda bo moral kdo zaradi tega prej zapreti dejavnost. In kaj se bo zgodilo z zalogami gostincev?